Actualitzat 4/6/2020 10:25:20 +00:00 CET

Asens avisa d'un grup d'agents de la Guàrdia Civil que pretén "desestabilitzar" el Govern central

El diputat d'Unides Podem, Jaume Asens, intervé des de la tribuna durant la sessió del Congrés en la qual s'exerceix el control al Govern i es tracta la sisena pròrroga de l'estat d'alarma per la crisi del Covid-19. A Madrid, (Espanya), a 3 de juny
La Vanguardia/POOL - Europa Press

Sobre la taula de diàleg amb Catalunya: "Hem d'estar preparats"

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

El president del grup parlamentari d'Unides Podem i líder d'ECP, Jaume Asens, ha assegurat que el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, hauria d'haver destituït abans el coronel Diego Pérez de los Cobos, i ha alertat: "El més perillós és l'actuació d'un grup d'agents de la Guàrdia Civil per desestabilitzar el Govern central".

En una entrevista aquest dijous a TV3 que ha recollit Europa Press, Asens ha assegurat que té moltes discrepàncies ideològiques amb Marlaska, però ha sostingut que "és víctima d'una operació que han promogut sectors extremistes de dreta, amb voluntat de desestabilitzar el Govern central".

"Crec que en aquest context tothom tanca files amb el ministre, més enllà de les discrepàncies", ha sostingut Asens, que ha recordat la gestió de Pérez de los Cobos durant l'1-O i ha opinat que amb això ja n'hi havia prou perquè fos deposat.

Ha apuntat que s'han "falsificat documents oficials i això podria ser objecte de delicte", i ha insistit que es tracta d'una estratègia per desgastar el Govern espanyol i que s'hauria de fer un replantejament per assegurar la imparcialitat d'aquest cos policial.

Asens ha assegurat que el president del Govern central, Pedro Sánchez, "potser no n'era conscient i pensava que les dinàmiques de la policia havien canviat, que no hi havia dinàmiques pròpies d'una policia patriòtica".

Ha assenyalat que aquest cas ha demostrat que tenir el Govern central no vol dir tenir tot el poder, perquè "hi ha estaments de l'Estat que hi poden treballar en contra" i ha acusat la Guàrdia Civil de tenir interessos comuns a l'oposició, amb qui ha assegurat que tenen més sintonia ideològica.

TAULA DE DIÀLEG

Sobre la taula de diàleg, Asens ha dit que s'haurà d'abordar "quan la situació estigui preparada per afrontar el repte de la qüestió territorial", i ha apuntat que es podria tornar a reunir al juliol.

"S'equivoquen els qui pensen que les qüestions que estaven pendents desapareixeran. Hem d'estar preparats i crec que al juliol ja ho estarem", ha afirmat el portaveu dels comuns, que ha sostingut que també hauran d'estar atents a l'evolució del virus.

Cs, COM LES DRETES EUROPEES

Ha destacat que Cs s'ha comportat com les dretes europees amb les pròrrogues a l'estat d'alarma, tot i que ha dit que "quan acabi aquesta circumstància excepcional" serà difícil que l'executiu es pugui entendre amb els taronges, perquè creu que tenen programes antagònics.

Sobre les paraules del ministre de Consum, Alberto Garzón, que es va obrir a pactar uns pressupostos amb Cs, Asens ha explicat que l'executiu no pot descartar el vot de ningú i s'han d'explorar els màxims suports i tenir la mentalitat oberta.

"Aquestes declaracions s'han d'entendre en aquest sentit. No pot tancar la porta a ningú, ha d'explorar els màxims consensos", ha afegit Asens, que ha apuntat que Garzón sap que és incompatible pactar amb algú que insulta el Govern central i defensa polítiques neoliberals.

MOSSOS I ERTZAINTZA

Sobre la gestió de la desescalada de les comunitats autònomes, Asens ha sostingut que tothom està d'acord amb fer un control de la mobilitat entre territoris, que a Catalunya i el País Basc "ho poden fer els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza".

"És positiu que les comunitats autònomes passin a governar aquesta fase sense la necessitat de coordinar-se amb ningú", però ha subratllat que sí hi ha d'haver coordinació i control sobre la mobilitat.