Publicat 24/7/2019 15:32:40 +02:00CET

Arxiven la denúncia per la crema d'un ninot de Puigdemont a Coripe

Archivan la denuncia por quema de un muñeco de Puigdemont en Coripe al no ver "indicios" de delito
EUROPA PRESS - Archivo

L'alcalde de la localitat es mostra satisfet amb la decisió i reitera les seves "disculpes" per als qui s'hagin ofès

SEVILLA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Provincial de Sevilla ha decidit arxivar les diligències obertes arran de la denúncia que va presentar la Generalitat de Catalunya per la crema i l'afusellament d'un ninot que representava l'expresident Carles Puigdemont a Coripe (Sevilla) el passat 21 d'abril en el marc de la festivitat local de la 'Crema de Judes' en no veure-hi "indicis" de delicte.

En el decret d'arxiu, al qual ha tingut accés Europa Press, el fiscal de delictes d'odi de Sevilla, Enrique Pedrós, ha decidit arxivar aquesta causa en considerar que el que va passar a la localitat no constitueix un delicte d'odi ni una discriminació per motius ideològics.

En aquest sentit, el fiscal indica que els fets denunciats "no afecten cap membre de l'òrgan de govern de la comunitat autònoma de Catalunya", per la qual cosa "no caldria admetre" la personació de l'advocat de la Generalitat, en entendre que es tracta de fets que no afecten un president d'una entitat autonòmica "sinó d'un ciutadà que es troba fugit de la Justícia contra el qual se segueix un procediment penal per delictes molt greus".

Continuant en aquesta línia, el fiscal assenyala que 'La Crema de Judes' es tracta d'una celebració declarada Festa d'Interès Turístic Nacional i que "no és costum, ni part de la festa, el fet d'insultar el personatge que representi, sinó simplement cremar el personatge que, al seu parer, aquell any, representi 'el mal', en contraposició al Crist Ressuscitat que minuts abans ha recorregut el poble en processó".

D'aquesta manera, afegeix que "no es pot compartir l'afirmació continguda en la denúncia que el contingut de la festa suposi una discriminació o rebuig a una ideologia política ni empara, de cap manera, actes d'incitació a la violència contra persones o col·lectius identificables per la mateixa perquè com es dedueix del mateix contingut de les expressions proferides, en cap moment es fa referència ni a la ideologia ni al lloc de procedència del personatge, sinó únicament al personatge en si mateix".

Per la seva banda, l'alcalde de Coripe, Antonio Pérez (PSOE), s'ha mostrat "satisfet" per la decisió presa pel Ministeri Fiscal perquè "no és gens agradable" anar a declarar per aquests fets.

Pérez ha ressaltat que la tradicional festivitat local de la 'Crema de Judes' es tracta d'una paròdia" i que es fa amb ambient "lúdic" sense ànim d'entrar en "política" si bé ha demanat disculpes "per a tots aquells que s'hagin pogut sentir ofesos".

"Pot ser que des de l'exterior es vegi un vídeo i s'entengui que es pot estar fent algun tipus de burla, però des de dins es pot constatar que només és una paròdia i que es fa amb un únic ànim festiu com s'ha fet en els darrers anys quan cremem titelles que representen Felipe González, Iñaki Urdangarín o José María Aznar", ha detallat.

Cal recordar que Antonio Pérez va resultar investigat el 2018 per un presumpte delicte d'odi a compte de la incineració en aquesta mateixa festa local d'un titella que representava la imatge d'Ana Julia Quezada, l'assassina confesa del nen Gabriel Cruz. Després de prestar declaració, la Fiscalia va decidir arxivar d'aquestes diligències.