Publicat 5/8/2019 13:28:51 +02:00CET

Arxivat l'expedient a un guàrdia civil que va qualificar d'"escòria" els independentistes

Compte de Twitter del guàrdia civil Luis Corujo
TWITTER DEL GUARDIA CIVIL LUIS CORUJO

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

El guàrdia civil canari Luis Corujo ha estat eximit de responsabilitat per la Guàrdia Civil després d'arremetre contra l'independentisme català a través de les xarxes socials, segons ha explicat aquest dilluns l'associació professional UnionGC.

L'episodi va començar públicament el desembre del 2018 quan el diputat d'ERC Gabriel Rufián va citar uns tuits d'aquest agent i convidava el Ministeri de l'Interior a "controlar una miqueta persones" com Corujo.

Posteriorment, el senador d'EH Bildu Jon Iñarritu va interpel·lar el Govern espanyol sobre el cas, perquè considerava que l'agent en qüestió incomplia l'obligació de neutralitat que recull la llei.

Per això, se li va obrir un expedient disciplinari per possible falta greu que, finalment, ha estat desestimat. UnionGC ha detallat a través d'un comunicat que els serveis jurídics de l'associació van donar suport legal a l'agent i van fer valer que el "deure de neutralitat és imprescindible únicament quan s'està de servei (art. 5 Llei 2/86 de FFCCSS)".

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

En aquest sentit, asseguren que "també els guàrdies civils" tenen "dret a la llibertat d'expressió, sense excepció". "Si la seva intenció era provocar la por a expressar-se, van aconseguir l'efecte contrari, perquè no només es van trobar amb una fèrria oposició d'aquest guàrdia civil i d'UnionGC, sinó també de gran part de la societat", asseguren des de l'associació.

Corujo, que es presentava a Twitter amb la seva foto i apel·lació directa a ser guàrdia civil en actiu, va escriure diversos tuits en els quals utilitzava etiquetes com 'fascistasCatalanes' o en els quals qualificava d'"escòria" l'independentisme català després dels episodis de l'1 d'octubre i posteriors.

Iñarritu va apel·lar en aquell moment a través de Twitter, i igual que Rufián, al compte oficial d'Interior així com al de la Policia Nacional, i va ser interpel·lat per l'agent amb el text de l'article 5 de la llei de forces i cossos de seguretat de l'Estat que circumscriu l'"absoluta neutralitat" en el moment d'"actuar, en el compliment de les seves funcions".

"EN EL COMPLIMENT DE LES SEVES FUNCIONS"

"Actuar, en el compliment de les seves funcions, amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió", diu exactament l'apartat B de l'article 5 al qual tots els protagonistes han anat fent referència en diversos moments.

Part de la conversa entre l'agent i Rufián pot consultar-se a https://twitter.com/gabrielrufian/status/1076454532752830464 i la que va mantenir amb Iñarritu a https://twitter.com/joninarritu/status/1076451729498169344?s....