Publicat 24/04/2015 13:58

Artur Mas reivindica la immersió lingüística com a factor d'integració a Catalunya

Foro Europeo de la diversidad
EUROPA PRESS

Trias crida a construir "una Barcelona diversa i no diverses barcelones"

BARCELONA, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat aquest divendres el model d'immersió lingüística a l'ensenyament com un factor d'integració a Catalunya, i ha dit que "molta gent arribada de fora hauria perdut oportunitats" sense el sistema educatiu català.

"Avui, per tenir oportunitats igual que qualsevol altre, a Catalunya es necessita saber català", ha afirmat durant la inauguració del III Fòrum Europeu de la Diversitat --per primera vegada a Barcelona després de dos anys a París--, al costat de l'alcalde, Xavier Trias; el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, i la presidenta del Club Segle XXI, Iolanda Piedra.

Per aquesta raó, Mas ha destacat que la immersió té un sentit social, no és només "per presumir d'una llengua", i, sense ell, els cinc milions de catalans que tenen un mínim d'un avi nascut fora de Catalunya no haurien sabut mai parlar correctament català.

Ha remarcat que hi ha pocs exemples de zones on el 70% de la població té un origen "no estrictament català" si es recula tres generacions.

També ha constatat que la població de Catalunya representa el 16% de tot Espanya, però acull el 21% dels estrangers empadronats a tot l'Estat i el 30% dels d'origen no comunitari.

Mas defensa que Catalunya ha aconseguit gestionar aquesta situació "de manera molt equilibrada" gràcies a la seva capacitat de mobilització social i cohesió, i reivindica l'aportació que aquestes persones han fet, ja que, sense elles, no tindria el pes demogràfic ni econòmic que té actualment.

Així i tot, reconeix que cal treballar per integrar més, perquè els estrangers segueixen sent un col·lectiu amb "una vulnerabilitat especial" en la crisi econòmica, i ha posat com a exemple que l'atur dels estrangers establerts a Catalunya duplica la de la resta de catalans.

Davant d'aquesta situació, ha destacat les actuacions de la Generalitat en educació i sanitat --mantenint el caràcter universal per als immigrants--, perquè "la Catalunya actual estigui àmpliament barrejada, diversa i cohesionada".

"Catalunya pot tenir confiança suficient en les seves pròpies capacitats per convertir-se en un bon model d'oportunitats per a tot el món amb independència de l'origen, cultura, llengua o creença de totes aquestes persones", ha afegit.

ELS 'BIEL FERNÁNDEZ'

Com a prova que la integració a Catalunya funciona, ha recordat que el seu antecessor en la Generalitat va ser l'andalús José Montilla, i ha destacat que els tres cognoms més repetits són García, Fernández i Sánchez però els tres noms més posats són Pol, Marc, Biel, Martina, Julia i Laia, molts d'ells de "fonètica clarament catalana".

"És la 'prova del 9' de fins a quin punt això està ben barrejat, ben fusionat; que no vol dir que sigui perfecte", ha afegit.

L'alcalde Xavier Trias ha argumentat que Barcelona ha viscut els últims anys "una revolució demogràfica increïble" que li ofereix un gran potencial de futur si el sap aprofitar, i ha advocat per fomentar la participació dels qui arriben a la ciutat a la xarxa d'entitats i associacions, com mecanisme d'integració.

"Hem de construir una Barcelona diversa i no diverses Barcelones", ha dit, ha demanat col·laboració públic-privada per generar oportunitats a tot el món, i ha advertit que la cohesió social no s'aconsegueix sense treball ni habitatge.

Jaume Giró ha cridat a fomentar la igualtat d'oportunitats i a afrontar la diversitat com una oportunitat, una tesi que ha compartit Iolanda Piedra, que ha apostat per crear un fons d'inversió que millori les polítiques d'integració.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés