Actualitzat 15/09/2020 14:46

Mas: Lamento que puguin inhabilitar Torra perquè seria millor esgotar la legislatura

L'expresident de la Generalitat Artur Mas
EUROPA PRESS

No confia en la taula de diàleg però demana aprofitar-la per buscar una solució

BARCELONA, 15 set. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha admès aquest dimarts que "lamenta" que el Tribunal Suprem (TS) pugui inhabilitar el president, Quim Torra, perquè considera que hauria estat millor esgotar la legislatura.

"Políticament, lamento que un president de la Generalitat, si es confirma, hagi de deixar la presidència quan encara queda una legislatura per davant. Hauria estat millor esgotar la legislatura", ha dit en una entrevista a Rac1 que ha recollit Europa Press.

Sobre si Torra es va equivocar quan va penjar la pancarta al Palau de la Generalitat, Mas ha observat que cada president valora els punts essencials de les seves actuacions, i respecta que considerés que, simbòlicament i a nivell de valors i principis, era una qüestió important: "Se la va jugar".

"L'inhabilitaran, però més enllà de si hi estava d'acord o no, ho hem d'entendre com el principi d'actuació d'un president que dona importància a una cosa, i de la meva part mereix un respecte. Després puc pensar si políticament és més encertat o no", ha afegit.

També ha reconegut que no confia en el recorregut de la taula de diàleg, però ha demanat aprofitar qualsevol "esquerda" que s'obri per buscar una solució al conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya.

"No confio en el resultat d'aquest diàleg sobre la base de l'esperança que hi té dipositada el món sobiranista, però tot i que no hi confiï, si constantment som els que aixequem la bandera del diàleg, i fem bé de fer-ho, quan hi ha una esquerda per al diàleg cal aprofitar-ho", ha sostingut.

També ha defensat que la taula de diàleg s'ha de limitar a abordar el conflicte polític, perquè per parlar de qüestions relacionades amb les infraestructures o el finançament "ja hi ha la comissió bilateral".

Mas també coincideix amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que la taula de diàleg s'ha de treballar perquè hi hagi un resultat eficaç i "no per passar el temps i que això acabi en res".

"GIR COPERNICÀ" D'ERC

Sobre ERC, ha advertit del "gir copernicà" del seu discurs sobre el procés independentista comparat amb el que feien en les anteriors legislatures.

"Jo vaig viure i vaig conviure amb una ERC que empenyia constantment, que deia que tenia molta pressa, i hem passat a una ERC que, en aquest moment, defensa la taula de diàleg amb l'Estat i vota la investidura de Pedro Sánchez, entre d'altres coses", ha apuntat.

Sobre si hauria recomanat votar la investidura de Sánchez, Mas ha cridat els que encara creuen que hi ha una finestra possible de diàleg amb l'Estat a preguntar-se si hi ha una majoria parlamentària millor a la del govern del PSOE i Unides Podem per negociar un referèndum, i en cas que no sigui possible a reflexionar amb qui més es podria provar.

REUNIÓ AMB SÁNCHEZ

Després de concretar que fa temps que no parla amb Sánchez, ha explicat que el va visitar a La Moncloa quan ja era president del Govern central perquè volia conèixer la seva opinió sobre com desbloquejar la situació, i també ha precisat que no ha parlat a fons amb el vicepresident i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias.

Sobre l'operació Kitchen, Mas creu que és una demostració clara "de la deriva de la pèrdua de qualitat democràtica i de respecte al marc legal" que es produeix a l'Estat.

"Si en el segle XXI, un país com Espanya és capaç de muntar una policia patriòtica en el Ministeri d'Interior i amb coneixement que devia anar més enllà d'Interior, és la constatació definitiva de fins a quin punt l'estat de dret 'se'l passen pel forro' quan han de defensar béns que per ells han de ser superiors", ha assenyalat.

"FIL D'ESPERANÇA"

Després d'anunciar dilluns que manté la seva militància en el PDeCAT i no se'n va a JxCat, ha insistit que encara veu opcions que totes dues formacions es presentin juntes a les eleccions catalanes, malgrat que admet que hi ha hagut decisions que han dificultat l'enteniment.

"Encara hi ha un fil d'esperança", ha subratllat l'expresident de la Generalitat, que admet que li sap greu la ruptura entre Puigdemont i l'ex-coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i que es puguin enfrontar electoralment.

Sobre si és partidari que el PDeCAT negociï amb altres formacions si es confirma la separació amb JxCat, ha reconegut que és "probable" que la formació de Bonvehí miri de parlar i reagrupar altres partits.

En relació amb la remodelació del Govern, de la qual va quedar fora l'única consellera del PDeCAT, Àngels Chacón, Mas entén que el partit de David Bonvehí no s'hagi estat "de braços plegats contemplant l'espectacle".

"Chacón crec que era una molt bona consellera, tots els sectors del país en parlaven molt bé d'ella, però també puc dir-li moltes coses bones de Miquel Buch, i altres coses que es feien a Cultura", ha destacat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés