Publicat 18/06/2021 12:20CET

Artigas demana crear indicadors empresarials per al talent, les dades i la innovació

Archivo - Arxiu - La secretària d'estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, en la Comissió d'Afers Econòmics i Transformació Digital.
CONGRESO - Archivo

La secretària d'estat insta a moure l'economia cap a sectors "de més valor afegit i talent"

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

La secretària d'estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, ha demanat a les autoritats que han assistit a la Reunió del Cercle d'Economia crear indicadors que mesurin el talent, dades i innovació per "adaptar la manera de mesurar les empreses al segle XXI".

Ho ha dit aquest divendres durant l'última jornada de la reunió anual a l'hotel W de Barcelona, al costat del president de la Cambra d'Espanya, José Luis Bonet, i el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, presidida per la directiva del Cercle, Núria Mas.

Per Artigas, "el que no es mesura no existeix i, en un moment en el qual s'exigeix a les empreses que siguin del segle XXI, no es pot mesurar amb barems del segle XIX".

"Les empreses només prenen decisions a curt termini des del consell d'administració en comptes de crear indicadors de valor perquè les empreses hi inverteixin", ha afegit.

A més a més, ha instat a moure l'economia cap a sectors "de més valor afegit i talent" per poder fer canvis importants i crear un model econòmic més vinculat a les dades i a la intel·ligència artificial.

LA PANDÈMIA ACCELERA LA DIGITALITZACIÓ

Segons la secretària d'estat, la pandèmia ha accelerat la transformació digital, cosa que es pot veure en el fet que el 83% d'empreses espanyoles no tenien plans de transformació digital abans de la pandèmia i posteriorment s'hi han sumat un 20%.

A més a més, s'"ha reduït cinc anys la digitalització dels processos productius i set anys el desenvolupament de productes digitals".

Artigas també ha assegurat que el gran repte d'Espanya és que l'economia digital "augmenti el seu pes en el producte interior brut (PIB) del 19% al 40%" durant els pròxims cinc anys per l'augment del contingut digital en la indústria.

INVERSIÓ PÚBLICA I PRIVADA

La digitalització també ajudarà en el procés de transició ecològica, i demostrarà que "es pot créixer sense consumir tantes matèries primeres".

Aquesta irrupció tecnològica "portarà a la desmaterialització de les indústries" i a l'expansió de la cultura de la dada i, perquè això arribi a tenir un impacte real, s'hi han d'afegir la inversió pública i la privada --en paraules de la secretària d'estat--.

El Govern espanyol "se centrarà en cinc àrees tractores" del sector digital durant els pròxims anys: la salut digital, la mobilitat sostenible, l'agroalimentació tecnològica, el turisme intel·ligent i el comerç electrònic.

FALTA DE TALENT

El 43% de la població no té competències digitals bàsiques, "són analfabets digitals", la qual cosa creu que Espanya no es pot permetre i s'han d'elevar les competències digitals de la població posant el focus en les pimes i formar nous especialistes que cobreixin l'excés de demanda actual de professionals digitals.

La Reunió del Cercle d'Economia (RCE) se celebra fins aquest divendres a Barcelona i està patrocinada per CaixaBank, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i KPMG, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés