Publicat 29/1/2019 16:52:26 +01:00CET

Artadi no es tanca a aprovar els PGE però avisa a Sánchez que "acceleri la negociació"

Elsa Artadi i Dami Calvet
EUROPA PRESS

Admet que la Generalitat i el Govern central estan encallats amb la taula de dileg dels partits

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La consellera de la Presidncia de la Generalitat, Elsa Artadi, ha mantingut aquest dimarts la porta oberta al fet que els partits independentistes defensin la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), per ha avisat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que se li acaba el temps.

"Si realment est buscant el suport dels grups independentistes a Madrid --al Congrés dels Diputats--, que accelerin el dileg i la negociació", ha expressat la també portaveu del Govern catal en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Artadi ha retret al Govern central que, si realment vol el seu suport als comptes generals, no ha generat les condicions perqu sigui possible, i ha concls: "El rellotge va en contra de l'aprovació dels pressupostos".

També ha criticat que hi ha una "descoordinació bvia en el Govern espanyol i en el PSOE", perqu Sánchez va dir en una visita recent a Catalunya que volia esgotar la legislatura, mentre que aquest dimarts la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que possiblement hi haur eleccions anticipades si no hi ha PGE.

REUNIONS

El Govern central i la Generalitat s'han reunit diverses vegades durant les darreres setmanes, i Artadi ha adms que els dos executius s'han encallat a l'hora de decidir qui ha de formar part de la taula de dilegs amb partits polítics que van acordar crear.

L'Executiu de Pedro Sánchez esgrimeix que en aquesta taula només han d'haver-hi partits d'mbit catal, mentre que el Govern de la Generalitat insisteix que han d'assistir-hi també partits d'mbit estatal: "Ens hem encallat en la mateixa discussió des de fa dues setmanes".

La Generalitat insisteix que "no té sentit" crear una taula només amb partits catalans, perqu ja n'existeix una creada per Torra i a la qual assisteixen el Govern catal, JxCat, ERC, el PSC i els comuns --que es va reunir per primera vegada al novembre i tornar a fer-ho aquest divendres--.

Artadi ha explicat que volen una taula amb partits estatals i amb representants que tinguin poder de decisió al Congrés, i ha assegurat que el Govern central els replica que ells volen una taula amb partits catalans en qu la seva representació recaigui en el PSC.

El Govern de Torra assegura que no té cap inconvenient que el PSC acudeixi a les reunions, per avisa que no busca una nova interlocució amb els socialistes catalans: "Quan volem parlar amb Iceta agafem el telfon i li truquem", sinó amb els de mbit estatal.

TORRA INFORMAR AQUEST DIVENDRES

Aquest divendres es reunir la taula de dileg amb partits catalans que va impulsar Torra al novembre, i Artadi ha explicat que el president de la Generalitat té previst "passar comptes i traslladar" als grups parlamentaris el resultat de les reunions recents amb el Govern catal.

Torra també pretén posar sobre la taula "les noves accions repressives" de l'Estat a Catalunya, en allusió a les detencions que van haver-hi fa dues setmanes de dos alcaldes de la CUP a la província de Girona i altres activistes independentistes.