Publicat 7/2/2020 13:34:00CET

Arriba a Espanya Carlos García Juliá, un dels autors de la matança d'Atocha del 1977

POLICÍA NACIONAL

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

Carlos García Juliá, un dels autors de la matança dels advocats d'Atocha el 1977, ha arribat aquest divendres a primera hora a Madrid després que tres agents de la Policia Nacional es traslladessin al Brasil per custodiar-ne l'extradició.

García Juliá (1955), reclamat per l'Audiència Nacional, va ser condemnat el dia 29 de febrer del 1980 a 193 anys de presó com a autor material de cinc delictes d'assassinat consumats i quatre intents d'assassinat la nit del 24 de gener del 1977.

Aquell dia, García Juliá i dues persones més van irrompre en un despatx d'advocats laboristes de Comissions Obreres, situat al número 55 del carrer Atocha de Madrid, i van obrir foc contra les persones que hi havia dins.

El dia 23 d'octubre del 1991, es va concedir llibertat condicional a García Juliá. Després, el tribunal va atorgar-li l'autorització de sortir d'Espanya per acceptar una oferta de feina al Paraguai, amb la condició de presentar-se mensualment a l'ambaixada espanyola del país. Un cop allà, va trencar les obligacions de la seva llibertat condicional, per la qual cosa el dia 14 d'agost del 1996 se'l va declarar pròfug.

DETENCIÓ A BOLÍVIA I FUGIDA: 20 ANYS DESAPAREGUT

Posteriorment, va ser detingut a Bolívia el dia 17 de juny del 1996, on va ser condemnat a una pena de presó de sis anys per un delicte de tràfic d'estupefaents. Quan el dia 29 de novembre del 2000 va arribar la sol·licitud d'extradició de l'Audiència Nacional a Bolívia, el pres ja s'havia fugat.

A partir de llavors, i durant els vint anys posteriors, se li va perdre la pista. L'agost del 2018 les perquisicions van portar la Policia Federal del Brasil a localitzar García Juliá. Uns mesos després, al desembre, l'assassí va ser detingut a Sao Paulo, on treballava de conductor en una empresa de VTC.

LOCALITZAT AL BRASIL

En oposar-se a l'extradició, el procediment va allargar-se tretze mesos arran dels recursos i apel·lacions que va exercir la defensa davant les autoritats judicials brasileres, en què va al·legar la prescripció del delicte, defectes en la doble incriminació i el temps de compliment de presó a Bolívia.

Finalment, tres agents de la Policia Nacional es van traslladar al Brasil per custodiar l'extradició de García Juliá, que ha aterrat a primera hora d'aquest divendres a l'Aeroport Madrid-Barajas Adolfo Suárez.

Contador