Publicat 12/9/2020 11:32:09 +02:00CET

Arrenquen a Doha les històriques converses de pau entre el Govern afganès i el talibà

Abdulá Abdulá i Ashraf Ghani
CHEN XIN / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO - Archivo

   MADRID, 12 set. (EUROPA PRESS) -

   Les històriques converses de pau entre el Govern afganès i el talibà han arrencat aquest dissabte a Doha, la capital de Qatar, amb vista a aconseguir una solució que posi fi a més de dues dècades de conflicte al país asiàtic.

   El president de l'Alt Consell per a la Reconciliació Nacional de l'Afganistan, Abdulá Abdulá, ha agraït als talibans que hagin acceptat negociar i ha defensat la necessitat de no desaprofitar "aquesta oportunitat per a la pau", segons informen els mitjans afganesos.

   "Puc dir-vos amb confiança que la història del nostre país donarà la benvinguda i recordarà avui com la fi de la guerra i el sofriment del nostre poble", ha sostingut Abdulá, que ha demanat que les converses serveixin per aconseguir un "alto el foc humanitari", segons Bloomberg.

   Per la seva banda, el 'número dos' dels talibans, el mulá Abdul Ghani Baradar, ha pres la paraula en nom del grup que va fundar el mulá Omar, reconeixent que la negociació tindrà moments difícils i assegurant que per la seva banda existeix un desig de negociar. A més, ha defensat que l'Afganistan hauria de comptar amb un sistema islàmic en el qual tots els afganesos se sentin representats.

   L'acte compta amb la presència, a més dels equips negociadors d'ambdues parts, del secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, el país del qual ha estat el principal impulsor d'aquestes negociacions, continuació de l'acord de pau aconseguit entre Washington i els talibà el passat mes de febrer.

MISSATGE DE POMPEO

   En la seva intervenció, Pompeo ha sostingut que "una pau duradora és possible" a l'Afganistan i ha aseguado que els Estats Units no està cercant imposar el seu sistema a uns altres. En aquest sentit, ha considerat que les converses haurien de tenir com resultat "un acord polític que acomodi tots els punts de vista en competició".

   "No puc instar-vos prou fort a aprofitar aquesta oportunitat", ha subratllat el secretari d'Estat, segons Bloomberg. "Protegiu aquest procés, respectar-vos entre vosaltres, sigueu pacients, romaneu centrats en la missió", ha demanat a les parts. "Estem preparats per recolzar aquesta negociació si ens ho demaneu. Est és el vostre moment, rés perquè ho aprofiteu", ha resolt.

   De moment, les parts no han fixat una agenda ni un calendari de les converses, que es produeixen amb sis mesos de retard pel que fa a el calendari previst a causa de les diferències entorn de l'alliberament de presoners per tots dos bàndols, un pas previ essencial per a l'inici formal dels contactes.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Nysltar de Blanes crea unes mascaretes antivirals que duren tres mesos i ja n'ha venudes 2 milions als Estats Units

 2. 2

  L'Ajuntament de Vic ven l'edifici del Seminari Vell per 1,3 MEUR a l'empresa Bayés Salut

 3. 3

  El ple de Barcelona aprova retirar la Medalla d'Or a Heribert Barrera amb els vots contraris d'ERC i JxCat

 4. 4

  Les restriccions a Reus per la covid-19 s'allarguen set dies més però amb més aforament en actes religiosos i culturals

 5. 5

  Milloraran l'accés nord al barri de Can Puig de Banyoles amb una nova rotonda