Publicat 26/03/2021 13:01

Aragons vol transformar l'ICF en una banca pública que actu com un "motor de transformació"

El vicepresident de la Generalitat en funcions i candidat d'ERC a la Presidncia, Pere Aragons, intervé en la primera sessió del debat d'investidura a la presidncia de la Generalitat de Catalunya, en el Parlament, Barcelona, Catalunya, (Espanya),
David Zorrakino - Europa Press

Aposta per recuperar la Conselleria d'Universitats i Recerca de la Generalitat

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

El candidat d'ERC a la presidncia de la Generalitat i vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragons, ha apostat per "culminar la transformació de l'Institut Catal de Finances (ICF) perqu esdevingui una banca pública que actu com un autntic motor d'emprenedoria i transformació", ha dit durant el seu discurs en el ple d'investidura del Parlament.

"Hem avanant molt perqu sigui així, i estic convenut que aquesta legislatura ho aconseguirem", ha dit Aragons, que també ha defensat un fons d'inversió per a la reactivació liderat pel sector públic, i ha proposat desenvolupar-lo mitjanant l'ICF i l'entitat de la Generalitat encarregada d'impulsar la reconversió industrial, Avansa.

L'acord programtic que ERC i la CUP van tancar perqu els cupaires donessin suport a la investidua d'Aragons per ser president del Govern inclou precisament el compromís d'implementar una banca pública catalana aquest legislatura i a través de l'ICF.

FONS NEXT GENERATION

El republic ha apostat per impulsar la prosperitat, i fer-ho mitjanant els fons europeus Next Generation, que representen "una oportunitat única" que no s'ha de desaprofitar i que ha de permetre transformar el sistema productiu, per aprofitar-ne el potencial; promoure'n la sostenibilitat i resilincia, i adaptar-lo a una societat moderna, avanada i cohesionada.

Aragons ha insistit a desenvolupar una agenda de prosperitat catalana, tot i que ha criticat que "massa vegades aquesta ambició s'ha vist frenada per conflictes competencials absurds" i el Tribunal Constitucional (TC), i ha assegurat que seria molt més fcil impulsar aquesta idea de progrés amb les eines d'un estat o, si més no, sense un en contra, en les seves paraules.

Ha apostat per crear un Comissionat Next Generation per treure el mxim rendiment als fons europeus, i ha proposat impulsar sectors estratgics de futur que generin ocupació de qualitat, valor afegit i prosperitat; promoure la digitalització de tots els mbits de societat; avanar cap a la transició ecolgica, i desenvolupar la societat del coneixement.

En aquest sentit, ha apostat per recuperar el Departament d'Universitats i Recerca de la Generalitat, "per aprofitar tot el potencial" disponible en disciplines com la biomedicina, la qual cosa requereix sumar la fora de l'mbit universitari i la formació professional, segons ell.

PACTE NACIONAL PER LA INDÚSTRIA

Ha defensat promoure un nou Pacte Nacional per la Indústria, coordinat amb els fons Next Generation, que impulsi precisament la formació professional i que permeti anticipar els canvis que provocaran la descarbonització, la robotització i la digitalització en tots els sectors, entre els quals ha citat l'automobilístic i l'alimentari.

El també conseller d'Economia en funcions ha cridat a "substituir la cultura de la desconfiana per la cultura de la collaboració" amb els projectes d'iniciativa social i empresarial, i incentivar-ne la cooperació per enfortir el teixit empresarial i que creixi fora de Catalunya.

Ha apostat pel comer de proximitat i per models empresarials que van més enll de figures tradicionals, com l'economia social i el cooperativisme, per la qual cosa ha proposat impulsar el Pacte per l'Economia de la Vida, i ha defensat que els fons europeus també han de servir per impulsar la transició ecolgica i energtica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés