Publicat 26/03/2021 13:01CET

Aragonès vol transformar l'ICF en una banca pública que actuï com un "motor de transformació"

El vicepresident de la Generalitat en funcions i candidat d'ERC a la Presidència, Pere Aragonès, intervé en la primera sessió del debat d'investidura a la presidència de la Generalitat de Catalunya, en el Parlament, Barcelona, Catalunya, (Espanya),
David Zorrakino - Europa Press

Aposta per recuperar la Conselleria d'Universitats i Recerca de la Generalitat

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat i vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, ha apostat per "culminar la transformació de l'Institut Català de Finances (ICF) perquè esdevingui una banca pública que actuï com un autèntic motor d'emprenedoria i transformació", ha dit durant el seu discurs en el ple d'investidura del Parlament.

"Hem avançant molt perquè sigui així, i estic convençut que aquesta legislatura ho aconseguirem", ha dit Aragonès, que també ha defensat un fons d'inversió per a la reactivació liderat pel sector públic, i ha proposat desenvolupar-lo mitjançant l'ICF i l'entitat de la Generalitat encarregada d'impulsar la reconversió industrial, Avançsa.

L'acord programàtic que ERC i la CUP van tancar perquè els cupaires donessin suport a la investidua d'Aragonès per ser president del Govern inclou precisament el compromís d'implementar una banca pública catalana aquest legislatura i a través de l'ICF.

FONS NEXT GENERATION

El republicà ha apostat per impulsar la prosperitat, i fer-ho mitjançant els fons europeus Next Generation, que representen "una oportunitat única" que no s'ha de desaprofitar i que ha de permetre transformar el sistema productiu, per aprofitar-ne el potencial; promoure'n la sostenibilitat i resiliència, i adaptar-lo a una societat moderna, avançada i cohesionada.

Aragonès ha insistit a desenvolupar una agenda de prosperitat catalana, tot i que ha criticat que "massa vegades aquesta ambició s'ha vist frenada per conflictes competencials absurds" i el Tribunal Constitucional (TC), i ha assegurat que seria molt més fàcil impulsar aquesta idea de progrés amb les eines d'un estat o, si més no, sense un en contra, en les seves paraules.

Ha apostat per crear un Comissionat Next Generation per treure el màxim rendiment als fons europeus, i ha proposat impulsar sectors estratègics de futur que generin ocupació de qualitat, valor afegit i prosperitat; promoure la digitalització de tots els àmbits de societat; avançar cap a la transició ecològica, i desenvolupar la societat del coneixement.

En aquest sentit, ha apostat per recuperar el Departament d'Universitats i Recerca de la Generalitat, "per aprofitar tot el potencial" disponible en disciplines com la biomedicina, la qual cosa requereix sumar la força de l'àmbit universitari i la formació professional, segons ell.

PACTE NACIONAL PER LA INDÚSTRIA

Ha defensat promoure un nou Pacte Nacional per la Indústria, coordinat amb els fons Next Generation, que impulsi precisament la formació professional i que permeti anticipar els canvis que provocaran la descarbonització, la robotització i la digitalització en tots els sectors, entre els quals ha citat l'automobilístic i l'alimentari.

El també conseller d'Economia en funcions ha cridat a "substituir la cultura de la desconfiança per la cultura de la col·laboració" amb els projectes d'iniciativa social i empresarial, i incentivar-ne la cooperació per enfortir el teixit empresarial i que creixi fora de Catalunya.

Ha apostat pel comerç de proximitat i per models empresarials que van més enllà de figures tradicionals, com l'economia social i el cooperativisme, per la qual cosa ha proposat impulsar el Pacte per l'Economia de la Vida, i ha defensat que els fons europeus també han de servir per impulsar la transició ecològica i energètica.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés