Aragonès sobre la taula de negociació: "No es descarta que hi vagi Torra, però no cal"

Actualitzat 27/11/2019 11:50:00 CET
(E-D) El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès i el president de la Generalitat, Quim Torra, durant una sessió plenària al Parlament, Barcelona / Catalunya (Espanya), 26 de novembre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident del Govern i coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, ha afirmat que si es constitueix una taula de negociació entre governs, "no es descarta que hi vagi Torra, però tampoc no cal", perquè dependrà del rang del representant que enviï l'executiu central.

En una entrevista a Ràdio 4 aquest dimecres que ha recollit Europa Press, i un dia abans de la reunió entre ERC i el PSOE, ha explicat que la taula de negociació ha de ser entre governs perquè el conflicte entre Catalunya i Espanya s'ha de resoldre entre institucions, i ha matisat que el president de la Generalitat tindrà el paper que ell decideixi.

Aragonès ho ha afirmat després que la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, subratllés aquest dimarts en roda de premsa que el Govern aposta pel diàleg entre governs en una taula de negociació on s'asseguin el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, que haura de tenir lloc "un cop es constitueixi el Govern de l'Estat espanyol" i no abans de la investidura.

El vicepresident d'ERC ha defensat que interlocutar i dialogar no implica una rebaixa de plantejament, ha apostat per tenir més d'una reunió amb el PSOE per continuar treballant, i ha assegurat que mentre tingui l'oportunitat de defensar el seu plantejament amb una negociació política s'ha d'intentar: "Estem obligats a intentar-ho", ha expressat.

Ha dit que en aquests moments no confia en Sánchez pels canvis de posicionament que diu que ha tingut, però que la confiança s'ha de guanyar: "Com no n'hi ha, s'ha de construir, i sobretot necessitem garanties".

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ

Aragonès ha reiterat que la prioritat en la negociació amb el PSOE és acordar un referèndum d'autodeterminació, ha advertit que no renunciaran al seu ideal polític, la independència de Catalunya, i ha demanat al Govern que posin una proposta sobre la taula perquè "ara per ara no n'han posat cap".

Ha insistit que les condicions de la negociació passen per la igualtat entre partits, que hi hagi garanties de compliment, acordar un calendari de reunions, i no posar condicions ni límits sobre el que es pot negociar, i ha opinat que la figura d'un relator és "interessant".

Preguntat pel paper que podria tenir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en la interlocució amb el Govern espanyol, Aragonès ha dit que si aconsegueixen crear un mecanisme per tractar el conflicte "és evident que els presos i exiliats han de dir la seva", ha assegurat que no vetaran ningú, i ha sostingut que JxCat té l'oportunitat d'obrir negociacions amb el PSOE si creu que pot millorar les propostes.

D'altra banda, ha explicat que la negociació dels pressupostos de la Generalitat avança, que confia arribar a un acord en les properes setmanes, i ha descartat eleccions anticipades a Catalunya: "Si aprovem els pressupostos, per quina raó hi haurien d'haver eleccions anticipades?".

Contador