Publicat 21/08/2019 12:38CET

Aragons sobre el tancament de caixa: "No són retallades, perqu aix seria un ajust lineal"

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragons
EUROPA PRESS

Veu en el tancament de caixa un gest d'"autoritat política" perqu l'Estat compleixi

BARCELONA, 21 ago. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragons, ha negat que el tancament de caixa de la Generalitat equivalgui a uns ajustos: "No són retallades, perqu aix seria un ajust lineal".

"Gastarem 1.000 milions d'euros més --aquest any respecte a l'anterior--; si gastem 1.000 milions no són retallades, en tot cas són menys recursos dels que es podrien gastar", ha ressenyat el vicepresident de la Generalitat.

Ho ha dit en resposta als grups en comissió parlamentria per explicar l'ordre que va publicar a comenaments d'agost la Generalitat per contenir la despesa no compromesa i ajustar un 6% la despesa de les empreses públiques fins a finals d'any, amb excepció dels serveis essencials.

Ha considerat un gest d'autoritat política el tancament de caixa de la Generalitat per evitar un desfasament dels comptes, i ha allegat: "Autoritat política per demanar a l'Estat que compleixi, perqu nosaltres hem complert".

"Podríem gastar més si el Govern central no retingués els recursos", en concepte d'avanaments i d'IVA bloquejat, ha dit Aragons, que ha quantificat la xifra en 1.317 milions d'euros.

"No són retallades, el que hi ha és una priorització dels recursos", ha insistit Aragons, que ha recordat que l'ordre blinda el pagament de nmines, les prestacions de renda garantida de ciutadania (RGC), les subvencions en fase d'estudi, el síndic de greuges, fons finalistes com l'agrari i prevenció d'incendis, entre d'altres.

En l'mbit sectorial, l'ordre no afecta els programes d'educació general i universitria, ni la salut, programa d'habitatge, atenció a la dependncia, immigració, igualtat, pobresa, atenció a la infncia i adolescncia, polítiques d'ocupació, suport als ajuntaments i prevenció dels incendis, ha garantit el conseller.

"TENSIONS DE TRESORERIA"

Aragons ha argumentat que no ordenar el tancament de caixa suposaria "tensions de tresoreria i una desviació pressupostria molt important que comportaria una intervenció dels comptes i l'aplicació del FLA".

"No fer-ho ens abocaria a una retallada lineal de despeses que no farem", ha ressaltat Aragons, que ha reclamat modificar l'objectiu de dficit del 0,1%, cosa que ha dit que es troba a mans del PSOE en un context en qu es qüestiona el dficit 0 en el cas d'alguns pasos com Alemanya que aposten pel creixement.

"A nosaltres no ens agraden els objectius de dficit, per mentre hi siguin batallerem perqu es compleixin", ha defensat Aragons, que ha demanat passar dels discursos de l'estabilitat a la prosperitat.

Després d'anunciar que portaran als tribunals l'executiu central per l'impagament d'avanaments, Aragons ha subratllat que aquests recursos "no són de lliure disposició per part del Govern central: no són una almoina".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés