Actualitzat 26/03/2021 08:11

Aragonès se sotmet aquest divendres al Parlament a una investidura encaminada a fracassar

El vicepresident en funcions de la Generalitat i candidat d'ERC a la Presidncia, Pere Aragons, en una imatge d'arxiu.
David Zorrakino - Europa Press

Només tindr els vots favorables d'ERC i la CUP si no hi ha cap canvi d'última hora

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

El Parlament celebrar aquest divendres a les 10.00 hores el ple d'investidura amb el republic Pere Aragons com a candidat a la Presidncia, que previsiblement no aconseguir ser investit com a president de la Generalitat perqu per ara només té garantits els vots favorables del seu propi partit i de la CUP, per no els de Junts, que s'abstindran.

Si no hi ha cap canvi d'última hora, Aragons obtindr 42 vots favorables --els 33 d'ERC i els 9 de la CUP--, els 32 diputats de Junts s'abstindran, mentre que la resta --PSC, Vox, comuns, Cs i PP--, que sumen 61 escons, votaran en contra, per la qual cosa no arribar a la majoria absoluta de 68 diputats necessria per ser triat en primera volta.

D'aquesta manera, haur de sotmetre's a una segona volta en la qual en tindr prou amb una majoria simple per ser investit, és a dir, obtenir més vots a favor que en contra, per que tampoc tirar endavant si no aconsegueix un acord amb Junts en els propers dies.

Segons la Llei de Presidncia i el reglament del Parlament, la segona volta ha de celebrar-se l'endem passat de la primera votació fallida, la qual cosa situaria el segon ple en el diumenge 28, per la presidenta de la Cambra, Laura Borrs, estudia celebrar-lo el dimarts 30 en considerar que han de ser dos dies hbils, encara que en altres legislatures hi ha hagut plens d'investidura en cap de setmana.

NEGOCIACIÓ SENSE XIT

Després de la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, Borrs va proposar el dimecres a Aragons com a candidat a la investidura, malgrat no tenir els vots necessaris per garantir la seva elecció.

40 dies després des de les eleccions del 14 de febrer, ERC i Junts no han aconseguit desencallar les seves negociacions per investir el candidat republic i formar un nou Govern, i la direcció de Junts ha optat que els seus diputats s'abstinguin.

Un dels principals esculls per arribar a aquest acord és quin paper ha de tenir el Consell per la República: Junts vol que aquest rgan, presidit per Carles Puigdemont, tingui més pes i sigui l'espai de coordinació de l'estratgia independentista, per ERC ho rebutja, encara que en els últims dies s'ha obert a reformular-lo per integrar-hi els principals actors de l'independentisme --ERC, Junts, la CUP, ANC i mnium-- i que totes les parts se sentin "cmodes".

No obstant aix, en les últimes hores no han transcendit reunions entre les dues formacions, de manera que no s'ha superat aquest escull i encara haurien d'aconseguir un acord sobre el programa del nou Executiu i l'estructura i els crrecs del Govern.

ACORD AMB LA CUP

Amb qui sí que ha aconseguit pactar ERC és amb la CUP, a qui els republicans van prioritzar des del primer moment en les negociacions, per davant de Junts: ERC va decidir reunir-se amb els 'cupaires' abans que amb Junts, la qual cosa canviava la dinmica que el soci prioritari era sempre la formació de Carles Puigdemont, i la negociació ha avanat més rpid amb ells.

L'acord aconseguit entre tots dos partits dona dos anys de marge a la mesa de dileg, situa el 2023 per avaluar si est funcionant o si l'independentisme ha d'apostar per un nou "embat" amb l'Estat, que preferentment seria un referndum, i advoca per crear una taula de coordinació estratgica independentista, a la qual el Consell per la República quedaria subordinat.

A més, inclou qüestions programtiques, com la creació d'una banca pública, una energtica pública, un pla pilot sobre una renda bsica universal, aprofundir la regulació sobre el lloguer i suspendre l'ús de projectils de foam dels Mossos d'Esquadra fins que es publiquin els seus protocols, entre altres qüestions.

Així mateix, plantegen donar estabilitat a la legislatura: la CUP es compromet al fet que, si es compleixen tots els acords, facilitar l'estabilitat i negociaria uns Pressupostos, i Aragons el 2023 se sotmetria a una qüestió de confiana.

Les bases de la CUP han aprovat aquest acord amb el 59% del vot i per aix els seus 9 diputats votaran a favor d'investir Aragons, encara que la portaveu de la formació al Parlament, Eullia Reguant, ha advertit que no és suficient i que és un punt de partida per iniciar la legislatura que haur de respectar-se en un eventual pacte entre ERC i Junts.

DESENVOLUPAMENT DEL PLE

El ple comenar les 10.00 hores amb el discurs d'Aragons, que presentar sense límit de temps el seu programa de govern, i després hi haur un recés que podria arribar a ser de mitja hora.

Posteriorment, els grups intervindran de major a menor representació, per deixant el partit d'Aragons (ERC) per al final, i tindran tots un límit de 30 minuts.

El candidat republic podr contestar als grups individualment o de manera conjunta sense límit de temps, la qual cosa obrir un torn de rplica, i després de les intervencions es realitzar la votació, que es far en veu alta dient 'sí', 'no' o 'abstenció'.

Com va ocórrer en el ple de constitució de la legislatura, aquesta sessió també se celebrar a l'Auditori del Parlament per garantir les mesures sanitries davant la pandmia i perqu tots els diputats puguin estar presents, per en aquesta ocasió s'ha habilitat una primera fila per als membres del Govern en funcions.

VOT DE LLUÍS PUIG

Una de les incgnites del ple és si el diputat de Junts Lluís Puig, que resideix a Blgica, podr votar, ja que ha demanat delegar el seu vot i la presidenta de la Cambra, Laura Borrs, ho ha adms sense haver reunit la Mesa, la qual cosa ha motivat que el PSC hagi presentat una petició de reconsideració.

Per aix, abans del ple es reunir la Mesa i la Junta de Portaveus per decidir sobre aquesta reconsideració i es donar la situació que el secretari quart de l'rgan, Ruben Wagensberg (ERC), s'absentar i seguir la sessió telemticament en estar confinat, mentre que el secretari tercer, Pau Juvill (CUP), ja podr assistir presencialment després d'haver estat allat fins a aquest dijous.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés