Actualitzat 15/06/2020 13:35 CET

Aragonès reclama a l'Estat que ampliï el fons a les autonomies fins als 25.000 milions

Pau Venteo - Europa Press

considera insuficients els 3.200 milions que correspondrien a Catalunya del fons de 16.000 que va anunciar Sánchez

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat al Govern central que ampliï fins als 25.000 milions d'euros el fons autonòmic de 16.000 milions d'euros per fer front a les conseqüències de la pandèmia de coronavirus.

"Cal un fons per a les comunitats de 25.000 milions d'euros per afrontar aquest 2020 amb la seguretat que tots els governs podrem donar una resposta a les necessitats de la ciutadania", ha dit Aragonès durant la seva intervenció en la Tribuna Digital d'Europa Press.

Ha insistit que és "imprescindible augmentar notablement" els recursos d'aquest fons, així com un nou objectiu de dèficit pressupostari i que els ajuntaments puguin disposar del superàvit acumulat.

El també conseller d'Economia i Hisenda ha xifrat en 5.000 milions d'euros l'impacte que el coronavirus tindrà en els pressupostos catalans del 2020 a causa d'un increment de la despesa en l'àmbit sanitari, educatiu, residencial i a la baixada dels ingressos per la caiguda de la recaptació: "És imprescindible augmentar la capacitat de despesa".

Ha indicat que, segons les seves dades, Catalunya rebria uns 3.200 milions del fons estatal de 16.000: "Comparats amb els 5.000 milions d'impacte pressupostari són insuficients".

FONS DE LA CE

També ha reclamat transferir a les comunitats els ajuts europeus que es puguin instrumentar a través del fons comunitari de 750.000 milions d'euros, que ha considerat un "pas endavant a nivell de construcció europea".

"El futur de la UE ha d'estar a l'alçada del que se n'espera. S'ha de fer tot diferent a com es va fer durant la crisi del 2008. Ara s'ha de rescatar la ciutadania i el teixit productiu. El 2008 es va decidir bancs i finances".

RETREU A SÁNCHEZ "LENTITUD I INCONCRECIÓ"

Així, ha considerat que aquest fons de la CE transmet un optimisme moderat, però també hi ha "escepticisme cap a l'actuació del Govern de l'Estat", al qual ha retret inconcreció, lentitud i xifres absolutament insuficients, en al·lusió al fons de 16.000 milions.

"Com més tard actuï el Govern espanyol, més patiment tindran els nostres ciutadans, i no només els de Catalunya, sinó els del conjunt de l'Estat", ha asseverat.

Ha posat en valor les mesures que ha impulsat la Generalitat per donar liquiditat a pimes i autònoms, mitigar la destrucció d'ocupació i enfortir l'estat del benestar durant la pandèmia, perquè ha assegurat que aquesta crisi "no es pot afrontar amb la vella recepta de l'austeritat".

I és que per Aragonès, el factor diferencial d'aquesta crisi sanitària en comparació amb la financera del 2008 és la implicació del sector públic, per la qual cosa ha defensat treballar amb mirada llarga, vocació de futur i estratègica davant el "pitjor desemborsament públic de despesa i inversió de l'etapa contemporània".

Quan li han preguntat sobre el dèficit fiscal de Catalunya, el vicepresident del Govern ha assegurat que "la solució al dèficit fiscal és la independència de Catalunya".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés