Actualitzat 9/6/2020 13:55:14 +00:00 CET

Aragonès rebutja pronunciar-se sobre les eleccions: "Tenim moltíssima feina"

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en roda de premsa després del Consell Executiu.
EUROPA PRESS

Budó diu que no rebutja dialogar amb el Govern central malgrat que "s'hagin pogut trencar confiances"

BARCELONA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebutjat aquest dimarts pronunciar-se sobre si s'han de convocar eleccions a Catalunya i ha defensat que ara el Govern està centrat a abordar la crisi del coronavirus: "Tenim moltíssima feina".

"Sobre aquesta qüestió, no hi ha novetats respecte al que s'ha dit en els últims dies. No sortirà cap paraula de la meva boca que es pugui interpretar per obrir una polèmica", ha contestat en resposta a les preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior a la primera reunió presencial del Consell Executiu després del confinament.

Aragonès ha insistit que aquestes setmanes "cadascú ha expressat quin és el seu punt de vista" sobre si s'haurien de convocar eleccions a Catalunya, per la qual cosa ha descartat tornar a opinar sobre aquest assumpte.

Aquesta qüestió ha estat un dels punts de discrepància entre JxCat i ERC aquestes setmanes, perquè a formació postconvergent i el president de la Generalitat, Quim Torra, rebutgen fixar una data per als comicis, malgrat que al gener va anunciar que ho faria després d'aprovar els pressupostos i ERC demani pactar la data entre els dos socis de govern.

De la seva banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reiterat que la competència per convocar eleccions és de Torra i, sobre si es planteja cap remodelació dins l'executiu català, ha dit que no li consta que estigui sobre la taula.

Així mateix, ha tornat a subratllar que ara el Govern està centrat a superar els efectes de la pandèmia i que no és moment de parlar d'eleccions: "La ciutadania no demana eleccions, demana solucions".

TAULA DE DIÀLEG

Sobre la taula de diàleg, Budó ha afirmat que el Govern no "defugirà mai del diàleg, més enllà que s'hagin pogut trencar certes confiances" amb el Govern central, tot i que no s'ha abordat aquest afer en el Consell Executiu.

La portaveu de l'executiu ha defensat la necessitat de reactivar la Comissió Bilateral entre la Generalitat i el Govern espanyol per abordar competències i recursos que creu que s'hauran d'actualitzar després de la pandèmia, però diferencia aquesta comissió de la taula de diàleg sobre el conflicte català.

Budó ha posat sobre la taula diverses reclamacions del Govern, com que la Generalitat gestioni i decideixi com reparteix els recursos de l'ingrés mínim vital, i la necessitat que l'executiu català rebi els "recursos necessaris per poder fer front a la despesa sobrevinguda de la covid-19".

"NECESSITEM RECURSOS"

Tant Aragonès com Budó han insistit que la Generalitat ha de recuperar les competències per gestionar la desescalada de la pandèmia i tenir el màxim de recursos disponibles, i no han volgut valorar el pacte entre el Govern i Cs per tirar endavant el decret de la nova normalitat fins conèixer-ne el contingut.

"Necessitem recursos i els recursos els generen els ciutadans de Catalunya. I nosaltres no discutirem amb un altre territori. Simplement el que diem és: necessitem el màxim de recursos perquè són per a la salut, per a l'ensenyament, per a la protecció social i, per tant, sempre defensem que els recursos que es generen a Catalunya es puguin gestionar des de Catalunya", ha argumentat el vicepresident.

A més, la consellera de Presidència ha explicat que el Procicat analitzarà si proposa que l'àrea metropolitana de Barcelona passi a la fase 3 de la desescalada la setmana vinent i que ho decidirà basant-se en les dades epidemiològiques i l'opinió dels experts: "Està treballant si és possible. Quan hi hagi una decisió presa, la comunicarem".