Publicat 24/10/2019 10:51:32 +02:00CET

Aragonès proposa una taula de diàleg sense condicions prèvies, sense vetos i amb garanties de compliment

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, intervé durant l'esmorzar informatiu d'Europa Press a Madrid a 24 d'octubre de 2019
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha proposat aquest dijous, durant la seva intervenció en els esmorzars informatius d'Europa Press, obrir una "taula de diàleg" sense condicions prèvies, sense vetos i amb garanties de compliment.

En aquest sentit, ha plantejat que en aquesta taula de diàleg ha d'haver-hi reconeixement de les parts perquè ha advertit que el Govern central no pot continuar ignorant els independentistes catalans, que, ha recordat, són els qui han guanyat les eleccions i governen a Catalunya. En aquest sentit, ha criticat que Pedro Sánchez hagi trucat a tots els partits per abordar les conseqüències de la sentència del procés menys als sobiranistes.

Pere Aragonès ha demanat també que, en aquesta taula, s'hi puguin fer propostes amb llibertat i sense vetos, i ha argumentat que ell tampoc no està d'acord amb la defensa a ultrança de la unitat d'Espanya, però respecta que milions de persones la defensin.

I ha plantejat que es puguin confirmar els acords d'aquesta taula per "àmplies majories" i articular un sistema democràtic per fer-ho, és a dir, la votació. A més a més, considera que ha d'haver-hi una seguretat que allò que s'acordi es dugui a terme, una "garantia de compliment".

En el seu discurs ha insistit diverses vegades en la necessitat de diàleg i negociació, ha reclamat fer ja els "primers passos" i ha advertit que "el bloqueig no és bo" perquè "el conflicte corre el risc d'enquistar-se". Segons Aragonès, el conflicte no és d'ordre públic, ni de convivència entre catalans i ha rebutjat l'afirmació de Pedro Sánchez que Catalunya no és un sol poble.