Publicat 18/07/2019 15:35

Aragonès proposa a patronals i sindicats calcular un SMI de referència a Catalunya

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragons, i la directora general d'anlisi econmica, Marta Adobo, aquest dijous
EUROPA PRESS

Foment de Treball s'obre a la proposta mentre que la UGT i CCOO diuen que el Govern catal no té competncies

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragons, ha plantejat aquest dijous calcular un Salari Mínim Interprofessional (SMI) de referncia a Catalunya a través del "consens social" amb patronals i sindicats.

Ho ha anunciat durant la presentació de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2018, en la qual s'ha destacat que Catalunya va recuperar l'any passat el PIB per cpita anterior a la crisi econmica, situat en els 32.000 euros: "Ens agrada parlar més de prosperitat que de creixement econmic".

"És evident que no ho podem fer des d'un punt de vista competencial. El Govern de la Generalitat no ho pot fer per decret llei o portar al Parlament una llei de salari mínim, per aquest país pot fer all que tantes vegades hem fet quan des de l'Estat no s'ha arribat fins on volíem", ha raonat el també conseller d'Economia i Hisenda.

Ha dit que volen determinar l'impacte i dur a terme a Catalunya una estratgia compartida perqu el salari mínim no vingui marcat per una llei sinó perqu es decideixi enfortir la negociació collectiva i avanar cap a un salari mínim de referncia propi.

"Hem vist com el SMI afecta de manera desigual a nivell territorial, en el conjunt d'Estat, i com afecta de manera desigual en funció de si ets home o dona. És evident que un augment del SMI permet una millora en el conjunt dels salaris, especialment de les dones, perqu encara hi ha sectors de precarietat massa feminitzats", ha lamentat.

"NO TÉ RECORREGUT"

Aquest mateix dijous, en declaracions als mitjans, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha afirmat que la proposta "no té recorregut" perqu Catalunya no té competncies.

"Crec que que el vicepresident el que fa és trobar un refugi per provar d'evadir la seva responsabilitat en com s'ha d'intervenir en les desigualtats salarials al país", i ha afegit que hauria d'actuar sobre els salaris mxims a través de figures impositives com l'IRPF.

Ha recordat que ja té una proposició acordada en la negociació collectiva, en l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), d'establir un salari mínim de conveni collectiu per mirar de garantir la reducció de les desigualtats.

"UN SMI EN LA CONTRACTACIÓ PÚBLICA"

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha dit que cal observar amb deteniment la proposta, perqu hi veu "clarobscurs", i no creu que els salaris estan recuperats com diuen les estadístiques, perqu creu que falten altres indicadors més concrets.

Per a Ros, que veu bé debatre sobre salaris dignes a Catalunya, seria un bon exemple que la proposta d'Aragons comencés "situant un SMI digne en tota la contractació pública", i ha recordat que, si hi ha una via per poder situar-lo i que sigui de carcter normatiu, aquesta és a través de l'AIC.

"Seria un pas endavant que les patronals volguessin fer un AIC en carcter normatiu marcant salaris i altres qüestions. A veure qu diuen", ha dit, i ha afegit que creu que la Generalitat no té capacitat d'implementar el salari mínim de referncia.

FOMENT DEL TREBALL

La vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha afirmat que la Generalitat comptar amb tot el suport de la patronal per abordar aquest assumpte i ha dit que entraran en el grup de treball amb tots els seus recursos: "Ens agrada molt la proposta de la Generalitat, esperem que el resultat sigui molt positiu".

"La generació de riquesa ha d'anar acompanyada d'una generació de benestar social i en aquest sentit Foment del Treball ha portat ja en aquests mesos de legislatura una srie d'iniciatives com l'engegada d'un 'think tank' l'objectiu del qual és incrementar el benestar social al nostre país", ha explicat Guinda.

No obstant aix, ha dit que és un assumpte complex i que el salari no és l'única variable en la qual s'ha de treballar, sinó que s'han d'avaluar els costos laborals, els resultats de cada empresa i fer propostes "realment viables".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés