Publicat 18/7/2019 12:52:22 +02:00CET

Aragonès proposa als agents socials calcular un SMI de referència a Catalunya

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la directora general d'anàlisi econòmica, Marta Adobo, aquest dijous
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha plantejat aquest dijous calcular un Salari Mínim Interprofessional (SMI) de referència a Catalunya a través del "consens social" amb patronals i sindicats.

Ho ha anunciat durant la presentació de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2018, en la qual s'ha destacat que Catalunya va recuperar l'any passat el PIB per càpita anterior a la crisi econòmica, situat en els 32.000 euros: "Ens agrada més parlar de prosperitat que de creixement econòmic".

"És evident que no ho podem fer des d'un punt de vista competencial, el Govern no pot fer-ho per decret llei o portar al Parlament una llei de salari mínim, però aquest país pot fer allò que tantes vegades hem fet quan des de l'Estat no s'ha arribat fins on volíem", ha raonat el també conseller d'Economia i Hisenda.

Ha dit que volen determinar l'impacte i dur a terme a Catalunya una estratègia compartida perquè el salari mínim no vingui marcat per una llei sinó perquè es decideixi enfortir la negociació col·lectiva i avançar cap a un salari mínim de referència propi.

"Hem vist com el SMI afecta de manera desigual a nivell territorial, en el conjunt d'Estat, i com afecta de manera desigual en funció de si ets home o dona. És evident que un augment del SMI permet una millora en el conjunt dels salaris, especialment de les dones, perquè encara hi ha sectors de precarietat massa feminitzats", ha lamentat.