Publicat 16/04/2019 18:25

Aragonès prediu més disposició a negociar els comptes catalans després de les municipals

David Zorrakino/Europa Press

BARCELONA, 16 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia de la Generalitat, Pere Aragons, confia que els grups del Parlament tindran "una predisposició més gran" per a acords sobre els Pressupostos catalans després de les eleccions generals i municipals.

"Haurem d'esperar les eleccions del 28 d'abril i el 26 de maig, que condicionen l'activitat dels grups parlamentaris al Parlament, per poder tenir el panorama complet", ha dit aquest dimarts en el frum Barcelona Tribuna, organitzat per Associació Espanyola de Directius (AED), Societat Econmica Barcelonina d'Amics del País i 'La Vanguardia'.

Aragons ha justificat el carcter social dels comptes contrastant la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) de la Generalitat com l'Ingrés Mínim Vital dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que consisteix en una renda bsica per a les llars sense ingressos i est dotat amb 180 milions, ha dit.

"La RGC, que és el mateix per no per 47,5 milions d'habitants sinó per 7,5 a Catalunya, estava dotada en la proposta de Pressupostos de la Generalitat amb 400 milions. Crec que és una diferncia clara del que són uns pressupostos socials i el qu es diu sobre uns pressupostos que algú diu socials", ha raonat.

ESGOTAMENT ECONMIC

En el seu discurs, Aragons també ha criticat l'Estat per tenir un model de finanament autonmic "centralitzat" que ha provocat que Madrid acumuli el 30% de les inversions en els darrers anys, en les seves paraules.

"Aquella Espanya despoblada, buida, que es va manifestar als carrers de Madrid també ho feia a conseqüncia d'un model de finanament autonmic que ha servit per centralitzar inversions per no per tenir un model de desenvolupament econmic equilibrat", ha afirmat.

A més, ha criticat que la crisi s'ha superat grcies a la devaluació salarial i la prdua de poder adquisitiu sobre el conjunt de l'economia, i ha alertat que caldr estar preparat davant de futures crisis: Quantes devaluacions salarials aguantar aquesta societat?".

POLÍTICA EN ALTRES FACTORS

Per aix, ha apostat per una política industrial i econmica activa en "altres factors" més enll del que són els costos de qualsevol empresa, per així garantir l'estabilitat sense afectar la capacitat de consum de les famílies.

En concret, defensa incrementar la competitivitat en termes energtics: "Tenim un sistema de producció i distribució energtica massa centralitzat, necessitem millorar les connexions del sistema elctric de Catalunya i de l'Estat".

Creu que Espanya ha de canviar cap a un nou sistema de fixació de preus en el sector energtic i apostar per l'autoconsum, amb mesures com crear xarxes elctriques a polígons industrials: "Permet baixar els costos energtics en un 30%".

A més, aposta per un sistema financer "que tingui visió a llarg termini per aguantar inversions sostingudes en el temps", cosa que passa per comptar amb instruments que no hagin d'estar sota la pressió d'obtenir alts rendiments a curt termini.

Aragons dona suport a augmentar el salari mínim per creu que aix passa per que sigui sostenible per a l'economia: "Per augmentar-lo hem d'aconseguir competitivitat en altres mbits: costos energtics, inversió de la banca pública per a projectes, millor formació i una dotació més gran de capital en infraestructures".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés