Publicat 16/4/2019 18:25:23CET

Aragonès prediu més disposició a negociar els comptes catalans després de les municipals

David Zorrakino/Europa Press

BARCELONA, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, confia que els grups del Parlament tindran "una predisposició més gran" per a acords sobre els Pressupostos catalans després de les eleccions generals i municipals.

"Haurem d'esperar les eleccions del 28 d'abril i el 26 de maig, que condicionen l'activitat dels grups parlamentaris al Parlament, per poder tenir el panorama complet", ha dit aquest dimarts en el fòrum Barcelona Tribuna, organitzat per Associació Espanyola de Directius (AED), Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País i 'La Vanguardia'.

Aragonès ha justificat el caràcter social dels comptes contrastant la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) de la Generalitat com l'Ingrés Mínim Vital dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que consisteix en una renda bàsica per a les llars sense ingressos i està dotat amb 180 milions, ha dit.

"La RGC, que és el mateix però no per 47,5 milions d'habitants sinó per 7,5 a Catalunya, estava dotada en la proposta de Pressupostos de la Generalitat amb 400 milions. Crec que és una diferència clara del que són uns pressupostos socials i el què es diu sobre uns pressupostos que algú diu socials", ha raonat.

ESGOTAMENT ECONÒMIC

En el seu discurs, Aragonès també ha criticat l'Estat per tenir un model de finançament autonòmic "centralitzat" que ha provocat que Madrid acumuli el 30% de les inversions en els darrers anys, en les seves paraules.

"Aquella Espanya despoblada, buida, que es va manifestar als carrers de Madrid també ho feia a conseqüència d'un model de finançament autonòmic que ha servit per centralitzar inversions però no per tenir un model de desenvolupament econòmic equilibrat", ha afirmat.

A més, ha criticat que la crisi s'ha superat gràcies a la devaluació salarial i la pèrdua de poder adquisitiu sobre el conjunt de l'economia, i ha alertat que caldrà estar preparat davant de futures crisis: Quantes devaluacions salarials aguantarà aquesta societat?".

POLÍTICA EN ALTRES FACTORS

Per això, ha apostat per una política industrial i econòmica activa en "altres factors" més enllà del que són els costos de qualsevol empresa, per així garantir l'estabilitat sense afectar la capacitat de consum de les famílies.

En concret, defensa incrementar la competitivitat en termes energètics: "Tenim un sistema de producció i distribució energètica massa centralitzat, necessitem millorar les connexions del sistema elèctric de Catalunya i de l'Estat".

Creu que Espanya ha de canviar cap a un nou sistema de fixació de preus en el sector energètic i apostar per l'autoconsum, amb mesures com crear xarxes elèctriques a polígons industrials: "Permet baixar els costos energètics en un 30%".

A més, aposta per un sistema financer "que tingui visió a llarg termini per aguantar inversions sostingudes en el temps", cosa que passa per comptar amb instruments que no hagin d'estar sota la pressió d'obtenir alts rendiments a curt termini.

Aragonès dona suport a augmentar el salari mínim però creu que això passa per que sigui sostenible per a l'economia: "Per augmentar-lo hem d'aconseguir competitivitat en altres àmbits: costos energètics, inversió de la banca pública per a projectes, millor formació i una dotació més gran de capital en infraestructures".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.