Actualitzat 19/04/2023 13:08

Aragonès opta per no "criminalitzar" el sector dels creuers i avançar en la seva sostenibilitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès,  en la sessió de control
EUROPA PRESS-DAVID ZORRAKINO

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat aquest dimecres no "criminalitzar" el sector dels creuers i sumar esforços per avançar en la seva sostenibilitat, amb l'objectiu de revertir-ne les externalitats negatives sense afectar els llocs de feina que genera.

Ho ha dit en la sessió de control al Parlament en resposta a una pregunta de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha retret a Aragonès "ambigüitat" en la seva posició sobre els efectes d'aquest sector en la pressió turística de Barcelona, Tarragona i Palamós (Girona).

"Admeto que hi ha externalitats negatives de concentració excessiva de determinades activitats, però criminalitzar tota una activitat o consumidors no és la millor manera d'actuar", ha sostingut el president.

No obstant això, Reguant ha assegurat que tenen la sensació que el Govern proposa que "la turistificació continuï a velocitat de creuer, i que els veïns només siguin uns figurants que es veuen expulsats del seu barri per l'augment del cost de la vida i de l'habitatge".

REDUIR ELS CREUERISTES

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també ha insistit a Aragonès sobre la necessitat de reduir a la meitat els creueristes que arriben a Barcelona, per evitar arribar als 3,5 milions el 2030.

Aragonès s'ha obert a estudiar el límit als creuers amb el Port de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, però ha recordat que el Govern no els pot restringir perquè ho impedeix la llei portuària.

També ha reiterat que aquesta setmana el Port de Barcelona convocarà la comissió institucional per a la sostenibilitat dels creuers.

DEFENSA JURÍDICA ALS MOSSOS

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha retret a Aragonès que la Generalitat es retirés com a defensa jurídica de 12 agents dels Mossos d'Esquadra que van denunciar l'agressió d'uns manifestants durant el trasllat entre presons del 20 de gener del 2018 dels líders de l'1-O per considerar que eren "acusacions febles".

Illa ha explicat que s'ha condemnat cinc persones per atemptat a agents de l'autoritat per aquells fets, i ha demanat una rectificació perquè el Govern no torni a deixar sense defensa els seus servidors públics, a més de "responsabilitats" pel desemparament als agents.

Aragonès ha argumentat que la Generalitat defensa els seus servidors públics "quan hi ha lesions acreditades", i ha defensat la feina del conseller d'Interior, Joan Igansi Elena, i la preparació i mitjans disponibles dels Mossos.

LLENGUA I INSEGURETAT

El líder de Cs a la cambra, Carlos Carrizosa, ha instat Aragonès a vetllar per l'ús equitatiu del català i el castellà, a banda de més ús de l'anglès, a la qual cosa el president ha contestat que el que vol és "mantenir un ideal de societat monolingüe".

Ignacio Garriga (Vox) ha assenyalat el Govern per la inseguretat als carrers i per generar un "efecte crida" a la immigració il·legal, mentre que Aragonès ha acusat Vox d'aprofitar les febleses conjunturals per construir discursos contra els valors democràtics.