Publicat 6/2/2019 14:49:38 +01:00CET

Aragonès s'obre a les propostes fiscals dels comuns per poder aprovar els comptes

Pere Aragons
EUROPA PRESS

Els comuns critiquen una "manera estranya de negociar" del Govern i no veuen avanos socials

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragons, s'ha obert aquest dimecres a "estudiar les mesures fiscals" sobre l'IRPF i l'Impost de Successions que els comuns van posar damunt de la taula per donar suport als Pressupostos de la Generalitat del 2019.

Ho ha dit en una intervenció davant del ple del Parlament, en qu ha adms que no aprovar els comptes del 2019 deixaria la Generalitat en una situació compromesa i l'obligaria a renunciar a algunes de les inversions a qu ja s'havia comproms per a aquest any.

Aragons ha recordat que actualment la Generalitat treballa amb els comptes prorrogats del 2017, i seria aquesta circumstncia la que impediria dur a terme algunes millores socials: "No podem assumir tots els compromisos del 2019 amb els recursos del 2017".

El vicepresident ha demanat als grups ser conscients de la "transcendncia" d'aprovar els comptes perqu, sense ells, el Govern no podr fer efectiu l'augment de despesa de 1.660 milions que s'hi preveu, la majoria per a conselleries que implementen polítiques socials, ha dit.

Aragons ha recordat que molts partits han reclamat, "amb tota la raó", revertir per complet les retallades pressupostries que van comenar en l'exercici del 2010, i ha avisat que aix només ser possible si s'aproven els comptes d'aquest any.

"SITUACIÓ FINANCERA COMPLICADA"

El Govern est treballant actualment amb el pressupost prorrogat del 2017 i Aragons ha concls que, si no hi ha nous comptes i la prrroga per a aquest any és definitiva, es posar a la Generalitat en una "situació financera complicada".

Ha assegurat que si es manté la prrroga pressupostria tot l'any no es posar en perill els augments retributius i la devolució de pagues extres als treballadors públics, per per poder fer-se efectiu, s'haur de compensar reduint "altres partides".

Aragons aborda la qüestió dels Pressupostos de la Generalitat el mateix dia en qu el president, Quim Torra, en una intervenció anterior davant del ple del Parlament ha anunciat que el Govern far una "contraproposta" als comuns per aconseguir el seu aval als comptes.

DAVID CID

El diputat dels comuns David Cid ha sostingut que en les reunions que han tingut amb el Govern no han constatat que la proposta de Pressupostos contingui "un avan per blindar serveis públics i revertir les retallades".

Així, ha recriminat que encara no li hagin mostrat la xifra pressupostria absoluta que preveuen per al 2019, per la qual cosa intueix que ser inferior a la del darrer any: "A la prctica el que hi haur són retallades".

També ha criticat la "manera estranya de negociar" del Govern, que ha atribut les discrepncies entre JxCat i ERC, i ha considerat que a l'Executiu de Quim Torra li va bé que es prorroguin els comptes perqu així ho tindran més fcil per complir l'objectiu de dficit.

Així mateix, ha demanat als grups independentistes que aclareixin definitivament si aprovaran o no els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i ha advertit que aquests comptes són una oportunitat que potser no torna a passar.

"No sé si tornarem a tenir uns PGE amb tanta dimensió social. No sé si tindrem un Govern condicionat per una majoria progressista com la nostra", ha avisat.

Sobre la reforma fiscal que demanen els comuns, Cid ha lamentat que JxCat i ERC votessin juntament amb Cs i el PP en contra d'una moció que demanava augmentar l'IRPF, i ha assegurat que, en qüestió de fiscalitat, l'exconseller Andreu Mas-Colell i l'exministre Cristóbal Montoro estaven més "a l'esquerra" que Aragons.