Publicat 25/07/2021 14:49CET

Aragonès erigeix l'estació de metro Ernest Lluch com "un pas més" contra el canvi climàtic

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la nova estació de metro Ernest Lluch
EUROPA PRESS

Puigneró demana les competències en infraestructures: "Des de la proximitat les podem gestionar molt millor"

BARCELONA, 25 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha erigit aquest diumenge la importància de la nova parada de metro de la L5 Ernest Lluch davant l'escalfament global: "Cada estació de metro que obrim és un pas més en la lluita contra el canvi climàtic".

Ho ha dit en roda de premsa després d'inaugurar la parada al costat del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró; l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín; la presidenta de TMB, Rosa Alarcón; i la filla d'Ernest Lluch, Rosa Lluch.

Ha indicat que l'obertura de l'estació "contribueix precisament a la transformació verda del país", en estalviar 673 tones de CO2 anuals, i ha reclamat la necessitat de potenciar el transport públic davant la mobilitat privada.

També ha destacat el paper del transport públic per fer més fàcil la vida de la ciutadania: "Hem d'incorporar a tots els serveis públics del país la igualtat d'oportunitats i l'equitat d'accés, també per als serveis de transport públic".

"Perquè si no fem això, no podem parlar de la voluntat transformadora que tenim com a Govern de Catalunya i que compartim pràcticament amb totes les administracions del país", ha afegit.

Quant al nom de l'estació, en homenatge a l'exministre socialista assassinat per ETA al 2000, ha reivindicat que "porta el record d'una persona extraordinària que va fer una gran tasca i amb una vocació de treballar per al conjunt de la ciutadania", i ha posat en valor el suport de Lluch al diàleg.

JORDI PUIGNERÓ

Per la seva banda, Puigneró ha celebrat que el projecte serveixi per avançar cap al respecte al medi ambient i la igualtat d'oportunitats, i ha demanat el traspàs de les competències de la gestió d'infraestructures íntegrament: "Des de la proximitat les podem gestionar molt millor".

L'estació ha comptat amb una inversió de la Generalitat de 18 milions d'euros, i 15.000 persones la faran servir cada any, segons les seves dades, i ha afegit que "fa d'enllaç entre Barcelona i l'Hospitalet, les dues ciutats més importants del país" quant a població.

Sobre les futures infraestructures de mobilitat que impulsi el seu departament, ha explicat: "Sabem on anem, sabem què volem i ara tenim molt clar que hem de fer-les més robustes".

"La xarxa de ferrocarrils de la Generalitat s'ha d'ampliar, la L9 de metro s'ha d'impulsar en el seu tram central, però també la L8 i la L10 han de ser prioritats per a aquest Govern", i s'ha compromès a descarbonitzar la mobilitat.

NÚRIA MARÍN

Marín ha afirmat que havia reclamat "durant molt temps millors infraestructures" per a l'Hospitalet, motiu pel qual ha celebrat l'ampliació de la xarxa de metro, així com l'oportunitat i l'equitat que significa per als veïns.

"Forma part de la nostra manera de treballar en el passat, en el present i en el futur, i què millor que anar obrint i millorant el transport públic", ha destacat, i ha avisat de la importància d'aquesta modalitat de mobilitat en la lluita contra el canvi climàtic.

Tot i que aquest és l'últim projecte de metro previst que s'inauguri a la ciutat ara per ara, n'ha demanat més: "Probablement no a l'Hospitalet, però sí necessitem connectar els dos braços de la L9 amb el centre de Barcelona".

ROSA ALARCÓN

Alarcón ha agraït als veïns la seva paciència durant la durada de les obres, i també a les administracions la seva aportació al projecte, i ha subratllat que "cada euro invertit en transport públic genera una retorn a la societat de sis euros", motiu pel qual no comparteix que aquest sector causi dèficit.

També ha reivindicat el seu caràcter ecològic, accessible, respectuós, sostenible i equitatiu, i ha celebrat que l'estació "afavorirà la intermodalitat" en els desplaçaments pels seus nexes amb el tramvia i l'autobús.

ROSA LLUCH

Lluch ha agraït a la Fundació Ernest Lluch la seva "immensa feina" per fer que els valors del seu pare continuïn presents, així com a les institucions públiques per continuar recordant la seva figura.

"El socialisme, deia ell, era portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima equitat. Una estació de metro és una mostra de màxima llibertat, igualtat i equitat", ha reivindicat, i ha afegit que amb aquesta, els usuaris podran guanyar temps i viuran millor.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés