Publicat 1/11/2019 13:20:25 +01:00CET

Aragonès (ERC) desitja sort a tota candidatura independentista: "No són adversaris"

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en el primer dia de campanya d'ERC per a les eleccions generals del 10 de novembre de 2019.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desitjat sort aquest divendres a les candidatures independentistes, perquè ells "no són els adversaris", després que la candidata de JxCat Laura Borràs obrís campanya dient que la seva llista no regalarà els seus vots al PSOE per res, en crítica implícita a ERC.

"Podríem parlar de com s'ha regalat la Presidència de la Diputació de Barcelona a canvi de res, quan hi havia l'alternativa de fer un president independentista. Però no entrarem en això", ha declarat els periodistes en el primer dia de campanya electoral.

ERC "no centrarà la campanya en retrets" perquè considera companys de viatge les candidatures de JxCat i la CUP, i adversaris a Vox, Cs, PP i PSOE, i ha afegit que en moments com el període electoral és quan els independentistes han de mostrar més unitat.

SOBRE ELS COMUNS

En preguntar-se-li si els comuns són adversaris --després que Jaume Asens hagi declarat a 'Nació Digital' que el procés independentista ha fet retrocedir moltes lluites--, ha respost que defensar una causa no exclou defensar unes altres, i creure el contrari és tenir una "pobra" visió de la política.

"Abracem totes les lluites a favor de la justícia social, de les llibertats individuals i col·lectives, a favor de la independència de Catalunya i de totes les aspiracions dels pobles de l'Estat. I, evidentment, abans de res la nostra", ha exposat.

Així, el seu objectiu és "sumar el màxim de gent", per la qual cosa ha animat als comuns a fer una defensa clara del dret de l'autodeterminació i trobar vies per acordar una amnistia i una solució al conflicte català.

"OBLIGAR" Al PSOE A NEGOCIAR

Aragonès ha sostingut que només un bon resultat de l'independentisme i una victòria clara d'ERC a les urnes els permetrà "obligar" a negociar al PSOE i al president i candidat socialista, Pedro Sánchez.

"Quan aquest resultat no és evident, veiem que sempre escullen la pitjor opció, no només per a Catalunya, sinó per a la resta dels ciutadans de l'Estat", ha advertit.

Per al vicepresident del Govern central, Sánchez ha estat en els últims mesos l'actor màxim del bloqueig polític, i "amb ell ara mateix és impossible arribar a acords", per la qual cosa ha animat als votants socialistes a Catalunya a votar ERC en aquestes eleccions.

MEMÒRIA HISTÒRICA

Davant el Castell de Montjuïc i una setmana després d'exhumar-se Francisco Franco, Aragonès ha criticat que la política de memòria històrica del PSOE és "propaganda", mentre que la d'ERC dignifica les víctimes recuperant cossos de fosses comunes i anul·lant judicis franquistes, ha defensat.

Ha destacat que aquestes iniciatives les van impulsar els exconsellers Raúl Romera i Carles Mundó, i que el concepte d'ERC de la memòria històrica es contraposa a la de "propaganda, que s'acaba tornant en contra", i que atribueix al PSOE.

I ha afegit que una de les propostes que defensarà ERC al Congrés serà treure del Valle de los Caídos les restes de 6.600 catalans que originàriament estaven a fosses comunes a Catalunya.

TAULA INTERNACIONAL

Al fil de l'aposta del candidat d'ERC Gabriel Rufián al debat de dijous per una taula multilateral de negociació per resoldre el conflicte català, Aragonès ha manifestat la seva voluntat d'obrir "una taula de diàleg i negociació" amb actors internacionals.

"Una mediació internacional seria una oportunitat magnífica per poder-la conduir", encara que veu necessari no avançar notícies ni noms, per discreció i per evitar que el projecte es frustri.

Així i tot, considera que materialitzar aquesta proposta encara està "lluny" en cas que es dugui a terme, perquè de moment l'Estat es nega a negociar, ha dit.