Publicat 29/6/2019 13:16:18 +02:00CET

Aragonès (ERC) aposta per "posar l'Estat davant el mirall del diàleg"

El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès.
EUROPA PRESS

Afirma que Sánchez "ja no té excuses" per no entaular negociacions amb ERC

BARCELONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha apostat aquest dissabte per "posar l'Estat davant el mirall del diàleg" en un procés de negociació amb el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, sobre el reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya, segons ha defensat.

"Ho farem encara que la repressió segueixi trucant a la porta", ha dit en una intervenció en el Consell Nacional d'ERC en la qual ha defensat que, en aquesta situació, el diàleg és més necessari que mai.

Per Aragonès, els resultats d'ERC en el passat cicle electoral avalen el projecte i l'estratègia que van definir en la conferència nacional del partit l'any passat, després de l'1-O: "Si portem tantes coses guanyades des de la república, és evident que guanyar la república està més a prop".

En aquest escenari, Aragonès ha sostingut que "s'han acabat les excuses del govern espanyol per no asseure's en una taula de diàleg i trobar una solució política al que és un problema polític".

"Pedro Sánchez ens deia fa uns mesos que per abordar una solució política es necessitava haver passat per les urnes i guanyar unes eleccions. Ho deia al Congrés dels Diputats als debats amb Joan Tardà. Ara ja no té excuses: ell ha guanyat les eleccions en el conjunt de l'Estat espanyol, nosaltres les hem guanyat a Catalunya, i la nostra obligació és asseure'ns i dialogar", ha exposat.

També ha defensat posar la victòria electoral d'ERC al servei de la igualtat d'oportunitats i de gènere, l'equilibri territorial, la prosperitat i sostenibilitat econòmica i mediambiental, cosa que, en la seva opinió, només és possible si es tenen "les estructures d'un Estat independent".

"Per aconseguir aquests objectius, es necessita una república catalana independent que ja estem fent possible amb la construcció d'una hegemonia política a tot el país", ha afegit.

Al seu judici, aquesta hegemonia valida l'aposta d'ERC per ampliar la majoria independentista i obrir-se al diàleg, premisses que avui "la major part de les organitzacions independentistes estan assumint, a través dels seus processos interns de reflexió".

Ha reivindicat la trajectòria històrica del seu partit en "l'alliberament nacional del país" i ha dit que ERC no acceptarà lliçons dels qui els diuen que els seus ideals d'esquerres no són suficients per defensar l'equitat i la justícia.

Ha emplaçat els presents en el Consell Nacional a encarar el congrés nacional de l'aquest any --els detalls del qual es fixaran aquest matí-- amb el propòsit d'enfortir l'organització del partit, perquè "les idees no sobreviuen sense organització".

JUNQUERAS I L'EUROCAMBRA

Aragonès ha criticat que el Tribunal Suprem (TS) no permetés el líder d'ERC, Oriol Junqueras, prendre possessió de la seva acta d'eurodiputat: "La ignomínia que han fet amb l'escó europeu d'Oriol Junqueras no la pensem acceptar".

Ha considerat que impedir la proclamació de Junqueras com a eurodiputat és "adulterar el resultat" de les eleccions del 26 de maig, per la qual cosa ha demanat a les instàncies polítiques i judicials estatals que no impedeixin l'exercici de drets fonamentals als polítics independentistes que es van presentar als comicis europeus.

En aquest sentit, ha mantingut que lluitaran perquè l'escó de Junqueras "no sigui una cadira buida com el serà la setmana vinent al Parlament europeu".

Entre aplaudiments, Aragonès ha reiterat el seu suport a les poblacions afectades pels incendis que segueixen actius a la província de Tarragona, i ha agraït als cossos d'emergències i als alcaldes la seva tasca.

També ha expressat el suport d'ERC a la comunitat LGTBI: "ERC es fa seu el dia de l'orgull" i seguirà treballant, també des del Govern, per garantir la igualtat de drets de totes les persones amb independència de l'orientació sexual, ha dit.

el més llegit

 1. 1

  Tres detinguts per vendre marihuana a tota Europa des de Sant Quirze (Barcelona)

 2. 2

  Agents de paisà controlaran l'ús de la mascareta a Terrassa (Barcelona)

 3. 3

  Mollet del Vallès (Barcelona) farà més PCR a contactes de positius aquesta setmana

 4. 4

  La Generalitat farà cribajes massius de Covid-19 en dos barris de Barcelona

 5. 5

  L'Ajuntament de Lleida demana al Govern competència en habitatge per mobilitzar pisos buits