Publicat 22/12/2019 11:13:26 +01:00CET

Aragonès diu que serà "molt positiu" si la proposta de l'Advocacia coincideix amb el seu posicionament

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ofereix una roda de premsa per presentar l'acord aconseguit en matèria d'ingressos per als pressupostos 2020 a la Conselleria d'Economia, a Barcelona
Pau Venteo - Europa Press

Afirma que "no té sentit" una inhabilitació de Torra per desobediència

BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que si la proposta de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, coincideix amb el seu posicionament serà "molt positiu", en el marc de les negociacions d'investidura amb el PSOE.

"Ajudarà a veure que hi ha una voluntat d'obrir camí cap a una resolució política i no penal del conflicte a Catalunya", ha destacat el també coordinador nacional d'ERC en una entrevista al programa 'Faqs' de TV3 aquest dissabte a la nit recollida per Europa Press.

També ha assenyalat que "no és viable un mecanisme de diàleg si es manté una dinàmica repressiva" i ha reiterat que es mantindran a l'espera del que digui l'Advocacia de l'Estat.

Aragonès ha reclamat que "els que diuen tantes vegades que s'han de complir les sentències que les compleixin, començant pel Tribunal Suprem", i ha afirmat que defensaran la nul·litat de la sentència de l'1-O.

"Que alliberin Oriol Junqueras, que pugui anar a recollir l'acta d'eurodiputat perquè gaudeix d'immunitat. Així ho ha deixat bé clar la sentència", ha insistit.

Aragonès ha dit que volen un acord útil i que no tenen pressa per aconseguir-ho, i ha defensat que la proposta ha d'incloure "una taula de negociació entre Catalunya i Espanya amb garanties", així com una reversió de les retallades.

"Evidentment que s'ha de fer un altre referèndum. Necessitem un instrument reconegut en àmbit internacional", ha indicat el vicepresident català.

Ha proposat tres vies: un referèndum acordat amb l'Estat, que "és molt difícil però no es pot abandonar"; una segona via que implicaria forçar l'Estat a fer un referèndum, i una tercera que seria organitzar-ne un a Catalunya, però amb més força organitzativa que l'1-O, ha concretat.

INHABILITACIÓ DE TORRA

Aragonès ha assegurat que treballen amb l'escenari que no hi haurà inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, "perquè no té sentit", i ha destacat que les dues forces del Govern es posaran d'acord davant qualsevol eventualitat.

"El president compta amb tot el nostre suport. Lluitarem fins al final per la nul·litat de la sentència d'inhabilitació", ha defensat Aragonès sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per un delicte de desobediència per mantenir a la façana de la Generalitat la pancarta per la llibertat dels presos en període electoral.

Sobre l'acord de Pressupostos amb els comuns en matèria d'impostos, el vicepresident ha dit que "és fals que siguin un atac a la classe mitjana", i ha sostingut que l'augment de l'IRPF afecta l'1,58% dels contribuents: 50.000 contribuents que tenen uns ingressos de més de 90.000 euros.