Publicat 20/03/2024 11:05

Aragonès diu que la contribució de Catalunya al fons interterritorial serà temporal

El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Jesús Hellín - Europa Press

Aconsella aprimar l'administració de l'Estat per compensar el que deixi d'aportar Catalunya

MADRID, 20 març (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aclarit que la contribució de Catalunya al fons de solidaritat interterritorial un cop s'accepti la seva proposta de finançament propi serà temporal i ha proposat que per compensar la contribució que es deixarà de fer per la part catalana es procedeixi a aprimar l'administració general de l'Estat.

En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, Aragonès ha explicat que la contribució que farà Catalunya al fons de solidaritat interterritorial serà "fixada bilateralment" amb el Govern central, "sotmesa a uns objectius i limitada en el temps".

Quant als objectius a complir, ha aclarit que estarien "relacionats amb el grau de desenvolupament econòmic, amb l'objectiu d'augmentar la capacitat fiscal de tots els territoris i relacionats amb els objectius de consolidació dels comptes públics".

En aquest sentit, ha posat d'exemple el sistema que s'està aplicant a la Unió Europea on "hi ha unes normes comunes, hi ha una solidaritat interna, però sotmesa a uns objectius".

Aragonès, que no ha volgut parlar de terminis concrets, ha condicionat la continuïtat de la contribució catalana a que hi hagi avenços en el "grau de cohesió territorial" o a que no s'estiguin aplicant mesures encaminades a "afavorir la productivitat i la competitivitat dels altres territoris".

Pel que fa a l'impacte que el finançament propi per a Catalunya que ha plantejat tindria per a la resta de comunitats, el president català ha sostingut que "el que hauria de fer l'administració general de l'Estat és aprimar-se, perquè no pot ser que hagin crescut un 90% els seus ingressos en els darrers 12 anys i el de les autonomies un 40%".

El dirigent d'ERC ha sostingut que el finançament propi per a Catalunya és possible i "és possible fer-ho garantint que totes les comunitats mantenen el seu nivell de recursos, si el que es fa és distribuir els elevats ingressos que hi ha hagut des d'un punt de vista equitatiu i de qui exerceix les competències".

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés