Publicat 20/8/2020 14:40:11 +02:00CET

Aragonès demana a Torra convocar eleccions abans que "Marchena provoqui una data"

El vicepte.P.Aragonès participa en una reunió amb alcaldes d'ERC en contra de la cessió de romanents a l'Estat
EUROPA PRESS

Avisa al Govern que és "incompatible" negociar els PGE amb Cs i ERC

MOIÀ (BARCELONA), 20 ago. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat aquest dijous al president de la Generalitat, Quim Torra, que les eleccions es convoquin des de les institucions de Catalunya "abans que sigui el jutge Marchena qui provoqui una data determinada".

En declaracions als mitjans després de participar en una reunió d'alcaldes d'ERC en contra de la cessió de romanents a l'Estat, Aragonès creu que "el millor, el més convenient i el que necessita el país" és que la data de les eleccions es decideixi des de la presidència de la Generalitat.

"És de sentit comú que, fruit del Covid-19 i les conseqüències econòmiques i socials en les quals ens trobem, aquest país no es pot permetre el risc de quedar-se sense presidència de la Generalitat a causa del Tribunal Suprem", ha dit.

També ha assegurat que la data que Torra determini els semblarà "bé", però ha insistit a urgir que els comicis es convoquin abans que es produeixi la seva possible inhabilitació.

En relació a la taula de diàleg, Aragonès ha insistit que des del Govern es neguen a abandonar qualsevol possibilitat de negociació política, i ha recordat: "Sempre hem estat exigint que el Govern espanyol abandoni la via repressiva".

PRESSUPOSTOS

Sobre els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), veu "incompatible" que el Govern de Pedro Sánchez els intenti negociar amb Cs i amb ERC.

"O es va per la dreta neoliberal que representa Cs, o es va per l'esquerra progressista, independentista i republicana que representa ERC", ha recalcat el dirigent republicà, destacant que està a les seves mans la decisió a prendre.

TERCER GRAU

Sobre la decisió de la jutgessa de vigilància penitenciària d'avalar el tercer grau dels líders independentistes però mantenir la suspensió, Aragonès creu que hauria d'"envermellir" a la Fiscalia General de l'Estat i al Govern perquè, en la seva opinió, el TS està fent política amb el tercer grau.

Tot i que creu que la decisió del tercer grau és de sentit comú, assegura que no els satisfà i reclama l'amnistia dels líders independentistes empresonats i la seva posada en llibertat.

"Sabem que l'única solució és l'amnistia: plantegem alhora amnistia i referèndum d'autodeterminació. És absolutament imprescindible per abordar aquest conflicte de forma política i democràtica", ha asseverat.

ROMANENTS

També s'ha referit a l'acord del Ministeri d'Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (Femp) sobre l'ús dels romanents dels ajuntaments, i ha enlletgit al Govern central voler "quedar-se amb aquests estalvis que són dels veïns i patrimoni del municipi" i que, al seu judici, serviran per afrontar les conseqüències de la pandèmia del coronavirus.

Per això, ha cridat a tots els ajuntaments de Catalunya --no només els d'ERC-- a "plantar-se i no cedir els romanents", i ha demanat al Govern espanyol que derogui el reial decret llei.

"Fem una crida a totes les forces polítiques que si el Govern no el retira, el tombin al Congrés dels Diputats. Si són municipalistes, que trenquin la disciplina de vot i tombin aquest reial decret llei", ha resolt.

L'alcalde de Moià (Barcelona), Dionís Guiteras, ha avisat que "no tenen cap garantia" que l'Estat els retorni els recursos cedits, i l'alcaldessa de Sant Cugat de Vallès (Barcelona), Mireia Ingla, ha demanat la retirada del decret i la flexibilització de la regla de la despesa.

Contador