Publicat 31/5/2019 19:12:50CET

Aragonès demana a Sánchez reprendre el diàleg a través de la 'Declaració de Pedralbes'

David Zorrakino/Europa Press

Critica que l'"immobilisme" del PSOE amb Catalunya genera inestabilitat política i econòmica

SITGES (BARCELONA), 31 maig (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha reclamat aquest divendres al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, reprendre el diàleg entre l'Executiu central i la Generalitat a partir de la 'Declaració de Pedrables' que tots dos van subscriure el desembre del 2018.

Ho ha dit en la XXXV Reunió del Cercle d'Economia, que se celebra a Sitges patrocinada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Caixabank i KPMG: "Aquesta declaració és una oportunitat i l'hem de recuperar amb la nova legislatura a l'Estat".

"Aquella declaració política del 20 de desembre ofereix un camí. Un camí per dialogar i per entendre que la solució ha de ser acceptada democràticament per la ciutadania. Aquest és el camí. Diàleg, democràcia i voluntat popular", ha resumit.

Aragonès ha destacat que aquell document ha estat "l'únic acord" en anys entre les dues administracions, i ha considerat que és un bon punt de partida perquè hi hagi unes bases acceptades pel Govern central i per la Generalitat.

Aquestes bases compartides, segons ell, són quatre: que hi ha un conflicte; que hi ha discrepàncies sobre el seu origen; que mereix una solució política avalada per àmplies majories i que ha de solucionar-se per mecanisme democràtics i "seguretat jurídica".

Ha resumit que la declaració és "una autopista per començar a dialogar", i ha demanat que aquest diàleg comenci sense que s'exigeixi a la Generalitat renunciar a la independència, igual que s'ha compromès a no exigir al Govern que renunciï als seus posicionaments sobre l'articulació de l'Estat.

CRÍTIQUES Al PSOE

El també número 3 d'ERC ha criticat que existeix un "immobilisme" del PSOE cap a la situació de Catalunya i, davant un públic amb presència majoritària d'empresaris, ha considerat que aquest immobilisme genera inestabilitat política i econòmica i s'ha d'acabar.

També ha demanat als empresaris que s'involucrin en la recerca de solucions: "En alguns aspectes ens pot ajudar el que vostès representen", i ha situat el problema a Catalunya en un conflicte entre dos eixos, d'una banda la legitimitat democràtica i, per l'altre, la legalitat jurídica.

Ha lamentat que des del Govern s'esgrimeixi la legalitat jurídica com a fre de les demandes sobiranistes, i ha recordat que la Constitució "es va reformar d'un dia per a un altre" quan alguns els va convenir, en al·lusió a l'article 135 de la Constitució relatiu a l'estabilitat pressupostària.

SORTIR DE LA ZONA DE CONFORT

Ha assegurat que l'independentisme està disposat a sortir de la seva zona confort per trobar una solució dialogada: "Tenim l'obligació de vèncer l'immobilisme i sortir de les zones de confort. L'independentisme està disposat, jo també, i l'Estat recíprocament ho hauria de fer".

"La situació actual pot aguantar un temps però no indefinidament i ho hem de resoldre", ha conclòs Aragonès, que ha advertit al Govern central que no fer res només contribuirà a cronificar el problema, cosa que considera que no beneficia a ningú.

El vicepresident de la Generalitat ha conclòs que qualsevol solució ha de passar per les urnes, i ha argumentat que la creació de nous estats ha de ser vist sense pors: "El segle XX va començar amb 50 estats i avui hi ha 200".

JUDICI

Sobre el judici de l'1-O, ha vaticinat que "una sentència per molt dura que sigui no farà minvar els dos milions de catalans independentistes i pot ser que fins i tot hi hagi més", i ha assegurat que el dolor personal que eventualment pugui generar el resultat, no li restarà obstinació a trobar una solució política.

Aragonès presenta aquesta proposta de recuperar la 'Declaració de Pedralbes' just un dia abans que en el mateix fòrum participi el president del Govern, Pedro Sánchez, que serà l'encarregat de clausurar-lo aquest dissabte a les 13 hores.