Publicat 21/10/2021 12:39CET

Aragonès demana celebrar un debat específic sobre salut mental al Parlament

Arxiu - El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, al Parlament
David Zorrakino - Europa Press

Destaca l'impacte de la pandèmia i insta a donar "prioritat" a la salut mental

BARCELONA, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha sol·licitat aquest dijous a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, fer un debat específic sobre salut mental a la cambra catalana.

En el document que ha enviat a Borràs, recollit per Europa Press, Aragonès assenyala que el confinament i la limitació de la lliure circulació a causa de la pandèmia ha suposat per a la ciutadania un "impacte psicològic i, sobretot, en les persones que pateixen trastorns mentals".

Ha fet referència a l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2020 en la qual s'exposava que el 13,7% de les dones de més de 15 anys han patit el 2020 depressió gran o severa respecte al 9,6% del 2019, i que un 10,6% dels nens de 4 a 14 anys tenen probabilitat de patir un problema de salut mental --el 2019 era del 7,5%--.

Ha recordat que durant la pandèmia van augmentar en un 21% els casos atesos de trastorn del comportament alimentari als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), a més de les urgències psiquiàtriques en joves per intent d'autolesions o alteracions de conducta i les hospitalitzacions d'adults.

TEMES

Aragonès creu que la salut mental ha de ser "una prioritat" i ha apostat perquè en el debat es tracti la intervenció pública a l'hora de garantir la bona salut mental; la cogovernança i coordinació territorial en aquest àmbit; i la prevenció i detecció en l'entorn escolar, laboral, sanitari i comunitari.

També ha demanat incloure la prevenció i detecció precoç dels trastorns mentals en nens i adolescents en l'àmbit escolar; l'atenció a la salut mental de nens, joves i gent gran; la lluita contra els tabús de les malalties mentals; els condicionants de gènere; i la salut mental de la "població privada de llibertat".

Altres qüestions seran la prevenció del suïcidi i l'acompanyament a supervivents i familiars; el reforç i orientació comunitària de l'atenció a la salut mental i addiccions; els drets de les persones amb problemes de salut mental; el suport a les famílies; i la inclusió comunitària i inserció laboral.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés