Publicat 24/10/2019 12:34:48 +02:00CET

Aragonès es decanta per aprovar els pressupostos catalans i descarta eleccions

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, intervé durant l'Esmorzar Informatiu d'Europa Press a Madrid 24 d'octubre del 2019
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha apostat per aprovar els pressupostos autonòmics del 2020 en comptes de pensar ara en convocar eleccions i ha assegurat que hi ha "camí a recórrer" per pactar els comptes, perquè ha admès que una tercera pròrroga provocaria "una situació difícil".

"No és l'escenari en el qual treballem", ha dit en un esmorzar informatiu d'Europa Press a Madrid sobre la possibilitat que la Generalitat hagi de continuar funcionant l'any vinent amb els pressupostos del 2017, els últims aprovats pel Parlament.

Preguntat per si és partidari d'eleccions autonòmiques, Aragonès ha insistit que el que ell defensa és aprovar els comptes i impulsar una taula de negociació amb el Govern central sobre una proposta política per a Catalunya. Ha subratllat que amb l'actual majoria independentista al Parlament "això és possible, i mentre sigui possible no cal convocar les urnes".

Aragonès ha defensat la situació de l'economia catalana i la força de les exportacions especialment, que creixen al 5,3 per cent anual i que al juliol van registrar un augment del 8 per cent. "Aquest any, tots els sectors productius han contribuït al creixement de l'economia catalana", ha afegit, i ha recalcat el creixement del PIB català per sobre de la mitjana de l'eurozona des del 2013.

El vicepresident ha admès que els aldarulls que s'han viscut al carrer de diverses ciutats catalanes aquests dies "no és la millor carta de presentació", però ha afegit que més ciutats importants han registrat protestes i han mantingut el dinamisme econòmic.

La manera d'evitar que es "cronifiqui" la situació, ha insistit, és "dialogant", i ha recomanat no fer cas "als mals auguris" perquè han estat molts aquests darrers anys "i la fortalesa de l'economia catalana els ha desmentit un rere l'altre". Per exemple, el trasllat fora de Barcelona del Mobile World Congress (MWC).

L'EPA

Preguntat per les dades de l'atur que s'han conegut aquest dijous, la baixada de 9.200 desocupats en el tercer trimestre de l'any (2,13% de reducció) i una taxa d'atur del 10,87% segons l'EPA, Aragonès ha dit que s'explica pel context de "desacceleració mundial" de l'economia i "feblesa de l'eurozona".

Dit això, el vicepresident català ha advertit que arribarà una altra crisi econòmica i la reacció per encarar-la no pot ser la devaluació dels salaris perquè ja hi ha "massa treballadors pobres i a temps parcial involuntàriament". "No podem tenir el mateix mecanisme de resposta", ha reclamat.