Publicat 24/10/2019 12:50:39 +02:00CET

Aragonès avisa que el camí a la independència és "irreversible" i demana tornar a la Declaració de Pedralbes

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, intervé durant l'Esmorzar Informatiu d'Europa Press a Madrid 24 d'octubre del 2019
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat aquest dijous, durant la seva intervenció en els Esmorzars Informatius d'Europa Press, que el camí a la independència de Catalunya és "irreversible", i ha proposat reprendre la Declaració de Pedralbes per obrir una taula de diàleg "sense vetos" i la garantia que se celebri un referèndum.

La insistència en el diàleg ha estat constant durant la seva intervenció en el fòrum, que han patrocinat Altadis, Endesa, Fujitsu, Ibercaja, KPMG, Suez i Telefónica, però ha deixat clar en tot moment que no renunciaran a la independència i que si el Govern espanyol no negocia cada vegada hi haurà més els independentistes.

Segons ell, per a milions de catalans l'autonomisme "ha mort" i el camí a la independència és "irreversible" d'una manera cívica, pacífica i democràtica.

El republicà ha reconegut que van provar de negociar fa un any, però que la situació es va complicar amb l'aposta del Govern central de nomenar un relator. No obstant això ha reclamat tornar un altre cop al mateix punt, a la Declaració de Pedralbes, la qual ha reconegut que era ambigua perquè les parts es poguessin reconèixer.

Però ha insistit que ara és el moment de la política, de "començar a fer passos" en el diàleg perquè "el bloqueig no és bo", el "conflicte corre el risc d'enquistar-se" i els independentistes, ha recalcat, no "desapareixeran". De fet, ha advertit que el problema no és d'ordre públic, ni de convivència entre catalans i ha rebutjat l'afirmació de Sánchez que Catalunya no és un sol poble.

És més, ha assegurat que Pedro Sánchez "es va equivocar molt" en valorar la sentència com un fracàs de l'independentisme i ha advertit que els partits sobiranistes guanyaran les generals a Catalunya i, segons les enquestes, amb més suport.

En aquest sentit, ha recalcat la seva aposta per una taula de diàleg, en la qual han de donar-se diverses condicions. Una d'elles és que es produeixi el reconeixement de les parts. En aquest sentit, ha advertit que el Govern espanyol no pot continuar ignorant els independentistes que, ha recordat, han guanyat les eleccions i governen a Catalunya.

Pere Aragonès ha demanat també que en aquesta taula es puguin fer propostes amb llibertat i sense vetos, després d'argumentar que ell tampoc no està d'acord amb la defensa a ultrança de la unitat d'Espanya però respecta que milions de persones ho facin.