Publicat 1/10/2019 16:23:43 +02:00CET

Aragonès assegura que la República catalana és "inevitable" i que la vol construir en pau

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès.
EUROPA PRESS // DAVID ZORRAKINO

Creu que l'1-O els ciutadans es van pronunciar davant l'"amenaça, la por i la violència"

BARCELONA, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimarts que la República catalana és "inevitable" i que la voluntat del Govern és construir-la en pau, en la seva intervenció en l'acte institucional amb motiu del segon aniversari de l'1-O.

Ho ha dit en la lectura de la declaració institucional en el marc de l'acte 'Compromís del Primer d'Octubre', que ha encapçalat Aragonès amb el president de la Generalitat, Quim Torra, en què han assistit els membres del Govern i alts càrrecs de la Generalitat al Pati dels Tarongers del Palau.

Ha posat d'exemple l'esperit de l'1 d'octubre del 2017, dels dies previs i dels posteriors, especialment el del 3 d'octubre, quan es va dur a terme l'anomenada 'aturada de país': "És l'esperit amb què haurem d'encarar els desafiaments del futur i, sobretot, en aquest camí cap a la República catalana que serà inevitable i que volem construir en pau i per a tothom".

Aragonès ha definit les societats madures, responsables i compromeses com aquelles que s'expressen de manera democràtica i pacífica, i que ho fan mitjançant el vot per elegir els seus representants o pronunciar-se sobre qualsevol fet d'interès públic.

"Això és el que va fer la ciutadania de Catalunya l'1-O malgrat un estat d'amenaça, por i violència per part d'aquells que volien el silenci i la imposició en comptes de l'expressió i la voluntat", ha lamentat el vicepresident.

Per això, per Aragonès l'1-O és i serà sempre una data de "compromís d'afirmació, de solidaritat, de proposta, de col·lectivitat, de dignitat i d'esclat democràtic a favor del dret a l'autodeterminació".

COMPROMÍS AMB LA DEMOCRÀCIA

Ha assegurat que el compromís que assumeix el Govern en aquesta efemèride també és "innegable i inqüestionable amb la pau, el diàleg, la voluntat popular i el vot i la democràcia", com assegura que ha fet sempre el poble català i com afirma que ho fa ara.

Considera que la cohesió social a Catalunya neix de l'"expressió lliure, de la capacitat de fer realitat els projectes col·lectius i personals".

"La llavor de la convivència és la paraula. El respecte pels drets socials, civils i polítics, i la capacitat de decidir col·lectivament", ha resolt.