Publicat 28/06/2023 15:29

Aragonès anuncia la creació d'un centre de Memòria i Documentació LGTBI+

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'acte
DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

Verge assegura que serà el "primer del sud d'Europa"

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat la creació d'un centre de Memòria i Documentació LGTBI+ i ha reivindicat la trajectòria i la lluita del moviment i dels activistes del col·lectiu a Catalunya.

"Els drets no venen per generació espontània", ha remarcat després del desplegament de la bandera LGTBI+ al balcó del Palau de la Generalitat amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull que se celebra aquest dimecres.

Aragonès ha presidit l'acte institucional al Palau en el qual han assistit la presidenta del Parlament, Anna Erra; els consellers de la Generalitat Tània Verge, Meritxell Serret, Anna Simó, Manel Balcells i Joan Ignasi Elena; i representants parlamentaris i del moviment LGTBI+.

Pel president, el Dia Internacional de l'Orgull és un dia per "honorar la memòria d'aquells que van fer el primer pas" en la lluita pels drets LGTBI+ des del carrer i l'associacionisme, quan els serveis públics no prestaven el suport que a parer seu han de prestar.

"Estem compromesos a construir aquest país de drets i oportunitats per a tothom", ha assegurat Aragonès, que ha apostat per incorporar la perspectiva LGTBI+ en totes les polítiques públiques que impulsa el Govern.

Així, Catalunya tindrà un espai LGTBI+ per a la "memòria històrica i democràtica" en un moment en el qual, segons Aragonès, hi ha una onada reaccionària en contra dels drets i les llibertats.

VERGE

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assegurat que el memorial serà el "primer del sud d'Europa" que està plantejat com un espai expositiu, pedagògic i de recerca LGTBI+, entre d'altres, després dels memorials de Berlín, San Francisco, Nova York i Amsterdam.

També ha reivindicat la lluita del col·lectiu a Catalunya i ha argumentat que "tots els drets es guanyen, no n'hi ha cap que s'hagi atorgat, i un cop conquerits s'han de defensar cada dia".

Verge ha recordat que durant el franquisme es van organitzar a Barcelona les primeres manifestacions LGTBI+ de l'Estat i ha destacat la trajectòria dels activistes: "Van començar aquest camí cap a la conquesta de drets".

Ha apostat per continuar treballant pels drets LGTBI+ davant els "discursos d'odi campant per les administracions" i, textualment, l'extrema dreta conformant governs en altres comunitats autònomes.

MANIFEST

L'activista LGTBI+ Fina Campàs ha llegit el manifest institucional que aposta perquè els poders públics preservin els drets del col·lectiu amb el desplegament de lleis d'igualtat i de polítiques públiques que "garanteixin l'accés de totes les persones" a recursos i serveis.

"Uns drets que han d'interpel·lar el conjunt de la societat, perquè s'exerceixin i es defensin de manera col·lectiva", ha resolt Campàs.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés