Publicat 27/09/2021 19:27

Aragonès afronta aquest dimarts el Debat de Política General que posarà a prova l'estabilitat del Govern

Archivo - Arxivo - El president de la Generalitat, Pere Aragons, en el ple del Parlament. ARXIU.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El president arriba al debat parlamentari amb la detenció de Puigdemont com a teló de fons

BARCELONA, 27 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Pere Aragons, afrontar aquest dimarts el seu primer Debat de Política General (DPG) al Parlament, que posar a prova l'estabilitat del Govern i la seva aposta per la taula de dileg, i que tindr la detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont --ja en llibertat-- com a teló de fons.

Aragons preveia arribar a aquest Debat de Política General dues setmanes després de la represa de la taula de dileg --la seva principal aposta davant el conflicte catal-- i una vegada aprovat el pla del Govern, que ratifica el compromís per aquesta taula, malgrat que la setmana anterior els socis de l'Executiu --ERC i Junts-- havien tornat a protagonitzar un desacord per aquest assumpte.

Després de la crisi, que va provocar que Aragons deixés Junts fora de la taula en no presentar una delegació amb membres del Govern, el president catal va intentar reconduir la situació primer reunint-se amb el vicepresident, Jordi Puigneró, i després amb l'aprovació del pla de Govern, que es va reivindicar com un pla de tot l'Executiu.

No obstant aix, la detenció de Puigdemont el dijous a la nit a Sardenya (Itlia) va alterar el tauler polític a Catalunya i, encara que l'expresident va ser posat en llibertat l'endem, va tornar a sembrar dubtes sobre la viabilitat de l'estratgia del dileg.

De fet, Junts ha tornat a carregar aquest dilluns contra aquesta aposta i ha avisat per boca de la seva vicepresidenta, Elsa Artadi, que la detenció del seu líder "refora la poca credibilitat" que donaven a la taula de dileg.

No obstant aix, el propi Aragons ha reafirmat que cal "mantenir el rumb" i que el seu compromís amb el dileg no ha canviat perqu no veu una altra alternativa per solucionar el conflicte a Catalunya.

ESTABILITAT PARLAMENTRIA

Als dubtes sobre el dileg, qüestionat principalment pel seu soci de Govern, s'hi suma la fragilitat de la majoria parlamentria independentista, ja que en les últimes setmanes la CUP ha reiterat que creu que s'est incomplint el pacte d'investidura, que fa falta un gir en les polítiques de l'Executiu i ha advertit que veu difícil recolzar els Pressupostos catalans de 2021.

Els 'cupaires', que també s'inclinen poc per la via del dileg, no veuen amb bons ulls projectes com l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat i els Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus, i van titllar de "continusta" el pla del Govern, de manera que el Debat de Política General servir per examinar l'estabilitat de la majoria parlamentria independentista i comenar a preveure les possibilitats de tirar endavant els comptes.

També est per veure quin ser el paper de l'oposició, amb el PSC de Salvador Illa i el seu 'Govern alternatiu' al capdavant, i si facilitaran l'aprovació de propostes de resolució impulsades pels grups governamentals.

El que és previsible és que, més enll de la taula de dileg, durant el debat tornin a sortir qüestions com l'ampliació de l'Aeroport després de la paralització de la inversió, el projecte de llei audiovisual estatal, la gestió de la pandmia, la recuperació econmica i incidents com els macrobotellots de les últimes setmanes.

DESENVOLUPAMENT DEL PLE

El Debat de Política General comenar aquest dimarts a les 16.00 hores amb la intervenció d'Aragons sense límit de temps, en qu presentar les línies d'actuació del seu Executiu i previsiblement concretar alguns aspectes del pla de Govern que es va aprovar la setmana passada.

El ple es reprendr el dimecres a les 9.00 hores, quan els grups prendran la paraula per un temps de mitja hora cadascun comenant pel PSC i de gran a petit, acabant pels grups que recolzen el Govern --Junts i ERC--.

El president podr contestar-los individualment o en una resposta conjunta, i els grups podran replicar-li en un torn de deu minuts.

Una vegada acabat el debat, s'obrir un termini de mitja hora perqu els grups presentin un mxim de quinze propostes de resolució per formació, la Taula tractar la seva admissió a trmit i el dijous entre les 9.00 i les 12 podran presentar i transaccionar iniciatives.

L'activitat a l'hemicicle no es reprendr fins al dijous a les 16.00, quan es debatran les propostes --cada grup exposar les seves durant deu minuts-- i es dur a terme la votació.

AUDINCIA AMB TORRA

Abans del discurs d'Aragons, el dimarts a les 15.00 la presidenta del Parlament, Laura Borrs, rebr al Despatx d'Audincies de la Cambra catalana l'expresident de la Generalitat Quim Torra coincidint amb l'any de la seva inhabilitació.

A la recepció també estaran Aragons, Puigneró i membres de la Mesa, i tant el president, l'expresident, com Borrs realitzaran una intervenció.

ELECCIÓ DE GRANADOS

Una vegada finalitzades les votacions del Debat de Política General el dijous a la tarda, el ple votar la designació de l'actual vicepresidenta segona de la Cambra, Eva Granados (PSC), com a senadora autonmica, en substitució de Manel de la Vega.

La dirigent socialista, que previsiblement superar aquest trmit, necessita ser designada senadora per poder ser portaveu del PSOE al Senat, com va decidir l'Executiva Federal socialista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés