Publicat 12/08/2019 16:52

Aquests són els riscos que suposa cada mecanisme de desbloqueig del mbil

Smartphone y ciberseguridad
PIXABAY - Archivo

MADRID, 12 ago. (EDIZIONES/Portaltic) -

Els 'smartphones' actuals ofereixen diversos tipus de sistemes de desbloqueig, des dels tradicionals codis PIN numrics fins als més recents exemples de reconeixement biomtric. Malgrat l'alt nivell tecnolgic que posseeixen aquests mecanismes que aporten seguretat al mbil, tots ells presenten certs riscos de seguretat.

El mtode de desbloqueig més habitual i més antic és el d'introduir un codi PIN, normalment de quatre dígits. Des de l'empresa de reacondicionament de mbils Certideal recomanen que per enfortir la seguretat d'aquesta mesura és necessari evitar codis fcils com '1234' i triar nombres amb els quals no es tingui cap relació personal, evitant la data de naixement o d'aniversari.

Un altre mtode semblant al del PIN és el de dibuixar un patró a la pantalla per procedir al desbloqueig. També es tracta d'un mtode segur si se segueixen alguns consells bsics com que la direcció del patró no sigui d'esquerra a dreta, ni de dalt cap avall, ni dibuixant la inicial del nom.

No obstant aix, i malgrat aquestes precaucions, des de Certideal assenyalen que "en tots dos casos no tindrem res a fer si el mbil és hackejat, perqu existeixen aplicacions dissenyades per accedir als sistemes operatius, i sortegen sense problemes contrasenyes de seguretat com aquestes".

El cas de l'empremta dactilar és un dels sistemes de desbloqueig més segurs perqu no existeixen dues empremtes dactilars idntiques. No obstant aix, el perill es troba en les empremtes digitals, que són empremtes artificials o falses que poden arribar a coincidir un 65 per cent de les vegades amb les reals, com detalla Certideal.

Aquest tipus de hackeig és possible perqu els escners emprats en els telfons, en registrar l'empremta, llegeixen les diferents parts i en fotografien deu imatges. D'aquesta manera, si només una part de l'empremta coincideix amb una d'aquestes imatges, resulta suficient per accedir al dispositiu.

Un altre sistema de reconeixement biomtric és el reconeixement facial, que es basa en l'ús de la cmera frontal i de sensors infrarojos. Un exemple és el sistema FaceID d'Apple, que la companyia recull que té una probabilitat d'error de tan sols un entre un milió. No obstant aix, la fiabilitat d'aquest mecanisme no és completa.

A causa que la cmera examina i memoritza els trets principals per no sempre és capa de capturar tota la profunditat de la cara, podria identificar una imatge impresa en alta qualitat del mateix rostre com el mateix usuari.

En línia amb aix, un estudi publicat per l'associació de consumidors dels Pasos Baixos (Consumentenbond) ha analitzat 60 models d''smartphone' i ha determinat que 26, de fabricants com Huawei, Xiaomi i Motorola -entre d'altres-, no són segurs i han pogut ser desbloquejats amb una fotografia.

L'escner de l'iris és una altra alternativa d'identificació biomtrica que funciona amb un emissor d'infrarojos i l'aparició de dos punts a la pantalla que indiquen a l'usuari cap on ha de dirigir la mirada per verificar el reconeixement.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés