Publicat 20/05/2021 19:17CET

Aprovades a Andorra les modificacions legals per donar cobertura a l'acord amb Grifols

La sessió del Consell General d'Andorra, 20 de maig del 2021.
ELIA OG

El cap de govern qualifica d'"emblemàtic" el projecte del Centre de Recerca Immunològica

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 20 maig (EUROPA PRESS) -

El Consell General d'Andorra --parlament andorrà-- ha aprovat les modificacions legals necessàries per donar cobertura jurídica a l'acord amb la farmacèutica Grifols per implantar al Principat un centre de recerca en immunologia.

La modificació del Codi de l'Administració i de la llei general d'ordenació del territori (LOGTU) s'han aprovat amb el suport de gairebé tot l'arc parlamentari; tan sols la consellera general no adscrita, Carine Montaner, se n'ha desmarcat abstenint-se en la votació.

La modificació del Codi de l'Administració requereix que tant les administracions públiques com les entitats del sector públic poden cedir a entitats o societats participades l'ús de béns patrimonials, tant per a finalitats d'utilitat pública i social com per a projectes estratègics que han estat declarats d'interès nacional.

També es permetrà que els contractes d'explotació d'aquests béns patrimonials puguin ser objecte d'una adjudicació directa en determinats supòsits que es considerin justificats.

Al seu torn, s'amplien els supòsits per incloure com a objecte dels projectes d'interès nacional tant els projectes socials com els de recerca i desenvolupament o d'innovació.

LES OPINIONS

El cap de govern, Xavier Espot, ha opinat que el del Centre de Recerca en Immunologia és un projecte que s'ha de "celebrar" i que té un elevat valor simbòlic i de fons.

Així, l'ha qualificat de projecte emblemàtic i ha subratllat que crearà llocs de treball i posarà Andorra al mapa del món quan es tracti de qüestions tan importants com la recerca immunològica".

En la mateixa línia, la representant del Grup Demòcrata --grup majoritari del Govern--, Ester Molné, ha expressat l'esperança que l'arribada de Grifols a Andorra tingui un efecte crida, perquè "el talent busca talent".

També en nom de la coalició del Govern, el representant del Grup Liberal, Marc Magallón, ha opinat que les modificacions que s'han aprovat aquest dijous són avanços cap a "la tan desitjada diversificació econòmica" i amb els quals es podran instal·lar més empreses dels sectors tecnològics i de la innovació.

En nom del Grup Socialdemòcrata, el líder de l'oposició, Pere López, ha manifestat que quan es dona temps per treballar les lleis i presentar esmenes i negociar-les hi guanya "tothom".

Aquest mateix grup ha formulat esmenes que s'han incorporat en el text i que afavoreixen, segons ha explicat la consellera socialdemòcrata, Judith Salazar, el control parlamentari sobre adjudicacions directes com és el cas de l'acord amb Grifols.

De la seva banda, el president del Grup Terceravia, també de l'oposició, Josep Pintat, ha opinat que aquestes modificacions obren el camí per atreure talent i tenir una "economia d'alt valor afegit".

L'ABSTENCIÓ

La consellera general no adscrita, Carine Montaner, s'ha abstingut en la votació i ha expressat dubtes respecte al projecte del Centre de Recerca Immunològica.

Així, ha recordat que en aquest centre es treballarà amb patògens i ha demanat fer una consulta popular sobre aquesta qüestió, a més de consultar amb la Unesco l'encaix del projecte en un terreny que ha estat declarat Reserva de la Biosfera, entre altres dubtes.

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés