Publicat 13/11/2019 16:36:50 +01:00CET

Una app per posar en contacte venedors ambulants amb els pobles, guanyadora del 'hackaton' per l'Espanya Vacía d'HP

Participants del 'hackaton' organitzat per HP a Lleó amb motiu de la Semana de la Espanya Vacía.
HP

MADRID, 13 nov. (Portaltic/EP) -

El 'hackaton' organitzat per HP amb motiu de la setmana de l'Espanya Vacía a León ha premiat una solució que posa en contacte els venedors ambulants que passen pels pobles amb els seus habitants, en una edició que ha acabat de manera excepcional amb dos segons premis.

En l'actualitat, el 90% de la població a Espanya es concentra en menys del 30% de la superfície. Aquest fenomen és general a Europa, però a cap altre país és tan accentuat com a Espanya. Aquí, el 62% de les localitats perden veïns, no només els pobles, sinó també les capitals de província.

Segons una anàlisi del 2017 de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la meitat dels 8.100 municipis espanyols està "en risc d'extinció a mitjà o llarg termini" per tenir menys de mil habitants.

Amb motiu de la setmana de l'Espanya Vacía, HP va organitzar al Musac (Museu d'Art Contemporani de Castella i Lleó), a la ciutat de Lleó, un 'hackaton'. Durant 26 hores seguides, equips de tot Espanya van competir creant aplicacions que puguin ajudar d'alguna manera a pal·liar el problema de l'Espanya buida, com informa la companyia en un comunicat.

Van ser vuit els projectes que es van presentar a concurs. El projecte guanyador, denominat HSP, i format per Antonio Payá, Laura Arroni i Sergio Arroni, consisteix en una solució per posar en contacte els venedors ambulants que passen pels pobles amb els seus habitants, d'una manera fàcil, ràpida i senzilla.

A través d'una aplicació es pot contactar amb els proveïdors, observar el seu catàleg de productes i fer comandes. Així mateix, permet geolocalizar els venedors per saber quan arriben, i fins i tot enviar notificacions quan arribin.

Aquesta aplicació facilita l'oferta de serveis i productes a les zones rurals, i així eviten esperes o desproveïment en èpoques com ara les vacances, on els pobles s'omplen i tot és menys predictible.