Publicat 3/4/2019 18:34:01 +02:00CET

APE demanar al Govern catal un pacte amb empreses elctriques per solucionar els deutes de pobresa energtica

APE demanar a la Generalitat un conveni amb elctriques per solucionar les deut
EUROPA PRESS

Els promotors de la llei 24/2015 es reuniran amb Torra al maig per demanar-ne el compliment

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

La portaveu de l'Aliana contra la Pobresa Energtica (APE), Maria Campuzano, ha explicat que demanar a la Generalitat una reunió amb les principals empreses elctriques de Catalunya, Endesa i Naturgy, per proposar un conveni que doni solució als deutes de les famílies en situació de pobresa energtica, en compliment amb la llei 24/2015.

Campuzano ha indicat que esperen reunir-se amb totes dues companyies "en un termini mxim d'un mes", en una atenció als mitjans abans de trobar-se aquest dimecres amb el secretari d'Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, i la secretria general d'Empresa i Coneixement, Marta Felip.

"Després de mesos d'inacció per part del Govern en pobresa energtica, tenim una primera reunió", ha subratllat Campuzano, acompanyada de Maria Antonia Castellana, membre del grup promotor de la llei d'emergncia habitacional i contra la pobresa energtica.

Campuzano ha exposat que en la reunió demanaran dades sobre els talls de subministrament evitats per l'entrada en vigor de la norma i de les sancions que ha interposat la Generalitat a les companyies elctriques: "És imprescindible per fer una bona anlisi de l'efectivitat i aplicació de la llei que el Govern faci pública aquesta informació".

També exigiran la posada en marxa de manera immediata d'un protocol de detecció de casos de pobresa energtica a través de la intervenció dels bombers, després d'incendis com el de Sant Roc a Badalona, i un altre perqu les persones que estan "en ocupació en precarietat" puguin contractar legalment la llum i el gas i garantir així l'accés universal a un dret bsic com l'energia.

"La llei és un referent, no només a l'Estat espanyol sinó a nivell europeu, per el Govern ha de prioritzar de manera contundent eradicar la pobresa energtica al nostre país i aix implica una aplicació integral de la llei", ha remarcat la portaveu de l'APE.

REUNIÓ AMB TORRA

Els promotors de la llei 24/2015 es van reunir amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a principis de mar i esperen tornar a fer-ho al maig per analitzar "el compliment de tots els punts" de la llei, a més d'haver-ho fet ja amb la Conselleria de Territori, ha explicat Castellana.

Castellana ha recordat que la norma va sortir d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) i va ser aprovada per unanimitat al Parlament, per el Tribunal Constitucional, a instncies de l'Executiu del PP, va suspendre alguns articles que feien referncia a l'habitatge, per va mantenir els que estan centrats en pobresa energtica, fins que el Govern del PSOE va aixecar els recursos sobre la llei.