Publicat 18/02/2014 12:42

Antón Costas alerta d'un excés de concessions privades en l'administració pública

Anton Costas, Círculo de Economía
EUROPA PRESS

"Si no millorem la política, les millores de l'administració no tindran èxit o el tindran de manera molt parcial"

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona (UB) i president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha afirmat aquest dimarts en una conferència en què ha assenyalat que parlava com a acadèmic que Espanya ha de reduir el seu excés de "capitalisme concessional", ja que porta a un mal ús de la col·laboració públicoprivada.

En el cicle 'Reformes i eficiència del sector públic' organitzat aquest dimarts al Liceu de Barcelona per la consultora Deloitte i l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD), ha argumentat que Espanya és el país amb més concessions perquè és el país que més garanties dóna al concessionari si les coses van malament, i on l'Estat sortirà "al rescat" amb els recursos dels ciutadans.

"No tenim un bon disseny de la col·laboració públicoprivada. Hem de corregir aquest disseny concessional, que posa als ciutadans una càrrega molt forta", ha asseverat, i ha exemplificat que l'experiència americana d'introducció de gestió privada al sector públic és manifestament millorable.

Ha incidit que el Govern i l'administració pública són coses diferents i han d'actuar de manera separada: "Una cosa és el Parlament i el Govern, elaborant normes, i una altra l'administració, aplicant-les. L'administració ha de ser tècnicament capaç, independent del sistema polític, una bona administració no pot rebre ordres del sistema polític", tot i que sí objectius i recursos.

Ha exposat que l'administració pública no es va crear per ser eficient, sinó per l'equitat entesa com la capacitat d'accés de tots els ciutadans, independentment dels recursos, a determinats serveis: "Això és convenient saber-ho per no equivocar-nos en la reforma".

Costas ha considerat que s'han d'evitar la ineficiència, l'opacitat, i la inseguretat jurídica, i que per a això cal reformar la política, cosa que significa canviar les regles, i cal fer-ho amb consens ja que, si no n'hi ha, el que vingui a continuació les canviarà una altra vegada.

"Si no millorem la política, les millores de l'administració no tindran èxit o el tindran de manera molt parcial", ha asseverat, i ha instat que tot nomenament hagi de passar un filtre, perquè el que es pot mesurar, es pot millorar, però el que no es pot mesurar, no es pot millorar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés