Antifrau reitera la necessitat de construir una "estratègia nacional" contra la corrupció

Publicat 9/12/2019 11:24:12CET

BARCELONA, 9 des. (EUROPA PRESS) -

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) reitera la necessitat de construir una "estratègia nacional" de lluita contra la corrupció, que incorpori elements reactius però també de prevenció, en el marc del Dia internacional contra la corrupció.

El director de la institució, Miguel Ángel Gimeno, ha informat aquest dilluns, segons un comunicat, que "la prevenció és essencial per construir una integritat pública" contra la corrupció, que a Espanya té, segons un estudi universitari, un cost social de 40 mil milions d'euros i que suposa el 5% del PIB mundial, segons Nacions Unides.

Segons apunta el comunicat, l'oficina ha enviat un informe a la Generalitat que compta amb 45 propostes que s'han fet a partir de 15 àmbits d'actuació i que pot incorporar-se a l'estratègia de lluita contra la corrupció que està elaborant l'executiu català.

Arran dels 10 anys d'experiència de la institució, l'informe recull diferents propostes que parteixen de la transparència i l'accés a la informació, la integritat institucional, els organismes de control, els conflictes d'interessos, les subvencions, la funció pública i els partits polítics, entre d'altres.

L'Oficina Antifrau també ha elaborat un monogràfic per donar a conèixer els ítems principals de la Directiva Europea relativa a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió Europea i denuncien comportaments il·lícits.

Gimeno ha celebrat l'aprovació de la Directiva Europea i ha assegurat que "amb la voluntat de construir un marc normatiu integral per lluitar contra la corrupció i el frau, la protecció de les persones alertadores s'ha d'entendre com una eina més, alternativa i segura al silenci".