Publicat 27/04/2020 18:50

Antifrau insta el Parlament a crear un mecanisme de control de la despesa per a la crisi

Installacions de l'Hospital temporal de Campanya muntat en la Fira de Barcelona. A Barcelona, Catalunya, (Espanya), a 14 d'abril de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

   BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha impulsat un document de recomanacions per prevenir els riscos de la gestió per part de l'administració pública de la crisi del coronavirus i insta el Parlament a impulsar un mecanisme específic per al seguiment i control de la despesa vinculada a la contingncia de la pandmia.

   En un comunicat, Antifrau ha explicat aquest dilluns que el document s'ha enviat a totes les administracions públiques catalanes i inclou recomanacions d'aplicació immediata i de futur a tenir en compte durant la gestió de la crisi, amb l'objectiu d'incrementar la confiana de la ciutadania.

   Entre les recomanacions immediates, el document recomana crear un mecanisme de coordinació dels ens amb responsabilitat en la supervisió sobre l'ús de fons públics durant la pandmia.

   El mecanisme específic de control proposat al Parlament podria incorporar a la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya, el Collegi de Secretaris, Interventors i Tresorers d'Administració Local, la Sindicatura de Comptes, l'Autoritat Catalana de la Competncia i l'Oficina Antifrau.

   Proposa que s'engegui de manera immediata i que es perllongui la seva actuació el període en qu les accions de l'administració dels recursos produeixin efectes, és a dir, més enll de l'estat d'alarma.

   Altres propostes són les de crear canals interns assegurances per denunciar conductes imprpies, estendre a tot el sector públic figures com el Comit de Biotica de Catalunya, i crear un espai propi de Covid-19 als portals de transparncia dels ens públics.

   També des de l'Oficina proposen que es motivi de manera "suficient i adequada" tot el contingut objecte de regulació per evitar dubtes sobre determinades mesures limitadores de drets individuals i collectius.

   L'OAC recomana publicar els informes previs dels tcnics responsables de cada mbit, garantir la traabilitat dels processos decisoris i vetllar per l'assignació transparent i eficient dels fons públics.

RECOMANACIONS DE FUTUR

   Les propostes de futur se centren en l'avaluació de les polítiques públiques, la garantia d'una auditoria externa, desplegar un marc normatiu efica per protegir a les persones, enfortir el control polític sobre la gestió de la crisi i regular l'activitat de lobby.

   Així, des d'Antifrau proposen el Govern que, una vegada superada la fase més crítica de la crisi sanitria, faci "una avaluació exhaustiva, objectiva i imparcial de les polítiques públiques adoptades" i que faci públic l'informe amb els resultats.

   Aconsellen que el Parlament insti la Sindicatura de Comptes a fer una auditoria específica, així com que la cmera i les corporacions locals impulsin comissions d'estudi específiques sobre la crisi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés