Publicat 01/09/2014 17:45

Anticorrupció rebutja fer una "macrocausa" dels Pujol i opta per tramitar cada assumpte per separat

Jordi Pujol
EUROPA PRESS

La personació de Manos Limpias, pendent si es confirma després del vistiplau de Fiscalia

MADRID, 1 set. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció rebutja de moment que les diferents investigacions obertes a membres del clan Pujol que es tramiten al Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona (contra l'expresident de la Generalitat i la seva dona, Marta Ferrusola), en l'Audiència Nacional (contra el seu fill Jordi Pujol Ferrusola, i la seva exdona Mercè Gironès) i en la pròpia Fiscalia contra Oleguer Pujol arribin a acumular-se algun dia en un únic procediment.

Fonts d'Anticorrupció consultades per Europa Press assenyalen que cal tenir en compte que les investigacions són encara molt incipients, afecten fets molt concrets i diferents en cada cas i no existeix de moment cap punt de connexió. En tot cas l'existència d'un eventual "macroprocés" contra els Pujol aniria en contra de l'agilitat de les investigacions.

En contra d'aquesta posició s'ha vingut manifestant Manos Limpias, que va presentar la querella contra Jordi Pujol i la seva dona a Barcelona i ha sol·licitat personar-se en la que des de fa mesos instrueix el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz contra el primogènit de l'expresident de la Generalitat i la seva dona Mercè Gironès per presumptes delictes de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública.

Segons va assenyalar el secretari general del sindicat, Miguel Bernad, a principis del mes d'agost passat, "els dos casos estan connectats" ja que "a l'entramat societari de Jordi Pujol fill hi ha el pare". Per aquesta relació tan estreta, des del sindicat sospesen que en cas que la jutge de Barcelona iniciï actuacions contra Jordi Pujol la causa pugui unir-se finalment a la que instrueix el jutge Ruz.

PENDENT DE CONFIRMACIÓ DE L'ADMISSIÓ

La querella presentada per Manos Limpias davant la jutge d'instrucció 31 de Barcelona ha estat admesa a tràmit. Contra aquesta decisió va recórrer l'advocat de l'expresident, Cristóbal Martell, i que està pendent de ser confirmada després de rebre's l'escrit del Ministeri Públic, el contingut del qual és contrari a les impugnacions del lletrat.

Manos Limpias ha presentat querella contra Pujol i Ferrusola per presumptament defraudar fins a 3.000 milions de pessetes --uns 18 milions d'euros-- i cobrar comissions a canvi d'adjudicacions durant els 23 anys en els quals el polític va dirigir l'administració catalana. L'assumpte ha estat encarregat al fiscal anticorrupció Alejandro Luzón, segons van confirmar a Europa Press fonts del Ministeri Públic.

El sindicat calcula que els diners defraudats per la família amb la comissió continuada dels delictes contra la hisenda pública, blanqueig, malversació de cabals públics, suborn, tràfic d'influències i falsedat documental oscil·laria entre els 10 i els 18 milions d'euros, i demana que se citi a declarar el matrimoni en qualitat d'imputats, i els seus fills Jordi, Oleguer, Oriol i Marta com a testimonis.

En la querella es recull també que diversos informes de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (Udef) de la Policia Nacional --a la qual demana que s'incorporin a la causa-- reflecteixen que es van detectar 137 milions d'euros en un sol compte i que "CiU es quedava amb el 4% de cada obra o servei que concedia a empreses privades: d'aquest peatge el 2,5% s'utilitzava per finançar CDC, i l'altre 1,5% acaba en les butxaques dels seus dirigents (família Pujol)".

També argumenta que la unitat policial atribueix gran part dels diners detectats en diversos paradisos fiscals al "cobrament sistemàtic de comissions il·legals per adjudicacions d'obres i serveis de l'executiu autonòmic català entre el 1980 i el 2003".

Es descriu també que empreses de la família de Jordi Pujol pare van mantenir negocis amb la Generalitat i van obtenir adjudicacions: l'empresa Hidroplant, de Marta Ferrusola; la consultora ambiental Entorn, de la família; el despatx d'arquitectura de Marta Pujol i les societats dels fills Jordi, Oriol i Oleguer.

COL·LABORACIÓ D'ANDORRA

Pel que fa a la investigació de Ruz sobre Jordi Pujol Ferrusola, aquest dilluns s'ha conegut que la jutge d'Andorra que tramita la petició d'informació sol·licitada pel titular del jutjat central d'instrucció 5 ha advertit que només col·laborarà amb la justícia espanyola si el delicte de blanqueig de capitals que li atribueixen va associat a altres de corrupció.

Així consta en una sentència dictada per la magistrada el 28 d'agost en la qual la jutge admet a tràmit la comissió rogatòria que Ruz va cursar el 29 de juliol per sol·licitar les dades bancàries de Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironés, tot i que recorda els límits que inclou la jurisdicció andorrana sobre aquest tipus de peticions d'informació.

Ruz, que atribueix indiciàriament al matrimoni un delicte de blanqueig de capitals i un altre contra la Hisenda Pública, els interrogarà el 15 de setembre en el marc de la causa en la qual investiga els pagaments superiors a 200.000 euros que les seves empreses haurien rebut de societats que haurien estat adjudicatàries de contractes públics a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés