Actualitzat 27/1/2020 11:16:19 +00:00 CET

Anticorrupció demana imputar una dotzena de càrrecs de CDC per blanqueig de capitals

Escorcoll de la Guàrdia Civil a Barcelona d'Infraestructures Municipals (Bimsa), un dels epicentres del macrooperatiu en relació amb el cas de finançament irregular de CDC.
EUROPA PRESS - Archivo

Vol que s'investigui si els diners que van donar al partit procedia de la mateixa formació

MADRID, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al titular del Jutjat Central d'Instrucció 5 de l'Audiència Nacional, José De la Mata, que citi a declarar com a imputats per un delicte de blanqueig de capitals un total de dotze alts càrrecs de CDC per les donacions "rellevants" que van fer al partit entre el 2008 i 2015 i que va identificar la Guàrdia Civil en el marc de la causa del 3%.

L'escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, demana que es cridi a declarar per un presumpte delicte de blanqueig els exconsellers de l'Interior de la Generalitat Jordi Jané i Felip Puig, l'exconseller de Política Territorial i també de Medi Ambient Pere Macias, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, l'alcaldessa de Calella i exsenadora Montserrat Candini i l'exparlamentari i expresident de Forum Barcelona Víctor Vila i Giró.

Així mateix, sol·licita que se citi com a investigats l'exalcalde de Sallent que va ser portaveu de CiU a la Diputació de Barcelona Jordi Moltó, l'ex-director general de Telecomunicacions de la Generalitat Carles Flamerich; l'exdiputada Glòria Renom; l'exdiputat inhabilitat Xavier Crespo, l'empresari i líder del sector liberal de CDC Marc Guerrero i Tarragó, Eduard Freixedes, director dels serveis territorials de l'Interior de Catalunya Central.

La Fiscalia parteix de l'anàlisi de les donacions a CDC i les seves fundacions que va fer la Guàrdia Civil del llibre diari i el llibre major del partit que van trobar en l'escorcoll de les seves instal·lacions l'octubre del 2015 i dels quals es desprèn que el partit utilitzava els diners que recaptava Catdem i Forum Barcelona com a propis, amb una política d'unitat de caixa, moviments sospitosos i donacions que podrien encobrir suborns.

Tots els convergents que assenyala Anticorrupció van fer donacions al partit d'entre 1.500 euros a 3.000 euros en diferents moments del període que s'ha analitzat, del 2008 al 2015 i en tots els casos, van consignar les aportacions l'últim trimestre de l'any. Candini, per exemple, va arribar a donar 18.000 euros en quatre pagaments de 9.000 i 3.000 euros el desembre del 2008, 2009 i 2010. Aquell any va fer l'aportació el dia 1, com Rigau.

UN PATRÓ EN LES DONACIONS

La Guàrdia Civil alerta en l'informe d'una coincidència de donacions en períodes molt concrets, així com la relació entre les quantitats que aportaven persones físiques i jurídiques, perquè quan unes disminuïen, les altres augmentaven i quedaven compensades.

Per Anticorrupció, les donacions particulars i d'empreses resulten "sistemàticament complementàries de manera que es dedueix un criteri superior al de les persones donants", com quan el 2014 les entrades de diners de persones físiques es van presentar de manera no sistemàtica i sense un criteri que les pugui preveure al novembre".

La Fiscalia destaca també l'evolució de les quantitats que van recaptar i com es compensen entre aportacions particulars i d'empreses: "Es constata com les donacions entren en descens el 2011 i tornen a augmentar el 2014, i es produeix un notable augment tant en nombre com en quantitat de donacions els anys 2014 i 2015".

L'ORIGEN DELS DINERS

Explica que el 2013 van ser 14.600 euros i el 2015 van superar els 402.000, quantitat semblant a la qual havien registrat el 2008, tot i que van necessitar "moltes més" operacions per aconseguir aquest "volum d'ingressos".

Anticorrupció considera que un dels motius que podria "justificar els fets" en les aportacions de particulars és que obeeixi a "alguna actuació a través de la qual el partit ingressa i justifica fons d'origen desconegut a l'empara de donacions de particulars".

"Sobre aquesta qüestió hi ha dues explicacions, en abstracte --diu el fiscal--. La primera, que cadascun dels donants hagi decidit blanquejar diners en efectiu, no declarats. La segona, que els diners en efectiu, no declarats, procedeixen del mateix partit polític".

Considera que aquesta és "una explicació perfectament coherent perquè aquestes persones van dur a terme una actuació radicalment diferent entre els anys 2008 i 2010, 2011 i 2013 i 2014 i 2015, en què es constaten donacions mensuals i de poc valor".