Actualitzat 24/07/2019 13:57

Anticorrupció demana imputar el BBVA per suborn en el cas Villarejo

- Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 24 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció té previst demanar aquest dimecres al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón la imputació de BBVA com a entitat jurídica per un presumpte delicte de suborn relacionat amb una operació d'espionatge que es va encarregar l'any 2004 a l'excomissari José Manuel Villarejo, han confirmat a Europa Press fonts jurídiques.

L'escrit, que es presentarà durant el matí d'aquest dimecres al magistrat que investiga el cas Tàndem, assenyala, segons les mateixes fonts, que la societat hauria pogut incórrer en un delicte tipificat en l'article 424 del Codi Penal en contractar els treballs de Villarejo quan aquest encara exercia tasques de funcionari, uns treballs que es podrien haver allargat fins l'any 2016, segons revela la investigació que s'ha fet fins al moment.

En concret, el banc hauria encarregat l'espionatge a diverses persones i hauria contractat els serveis de Cenyt, grup empresarial del comissari, amb l'objectiu de conèixer informació relacionada amb la constructora Sacyr.

PEÇA 9 DEL CAS TÀNDEM

Es tracta de la peça secreta número 9 de la causa, la relativa als encàrrecs que Villarejo hauria estat duent a terme per a BBVA durant 13 anys a canvi d'uns 10 milions d'euros.

Aquesta peça ha anat creixent a mesura que ha avançat la tasca dels investigadors. Segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press, podria considerar-se una causa en si mateixa.

El passat 4 de juliol, qui fos cap de l'Àrea de Riscos i Recuperacions Immobiliàries del BBVA, Antonio Béjar González, va reconèixer a l'Audiència Nacional que l'empresa Cenyt va estar contractada com a proveïdora en aquest departament entre els anys 2010 i 2013 per localitzar morosos, encara que ha incidit que desconeixia que fos de l'excomissari José Manuel Villarejo.

En la peça ja hi ha diversos imputats, entre ells l'excap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano, a qui el jutge va deixar en llibertat sota fiança de 300.000 euros el passat 5 de juliol tot i que es va negar a prestar declaració sobre aquest assumpte.

També s'investiga vuit persones més per delictes de suborn actiu i revelació de secrets en relació amb els encàrrecs que l'entitat financera hauria dut a terme sota la presidència de Francisco González.

La part més coneguda d'aquesta peça és la relativa a l'operació Trampa, el desplegament que hauria orquestrat el comissari per aconseguir frenar el desembarcament de la constructora Sacyr en el Consell d'Administració del banc.

Segons van publicar 'Moncloa.con' i 'El Confidencial', Villarejo va facturar més de mig milió d'euros a canvi d'informes que incloïen el monitoratge de més de 4.000 telèfons i seguiments a periodistes, empresaris i polítics entre els anys 2004 i 2005, inclòs el llavors ministre d'Indústria, Miguel Sebastián.

Després de la difusió de l'existència d'aquells negocis amb Villarejo a principis d'aquest any, el ja president d'honor del BBVA Francisco González va presentar la seva renúncia i la nova presidència va encarregar una auditoria i una investigació internes per esclarir els fets.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés