MADRID 4 gen. (EUROPA PRESS) -
Organitzacions animalistes registraran aquest dijous 4 de desembre al Congrés dels Diputats una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per derogar la llei de patrimoni cultural de la tauromquia, segons ha informat Anima Naturalis.
Els promotors de la iniciativa denuncien que l'actual normativa estatal "soscava les competncies autonmiques i municipals lloc que, a la prctica, priva als ajuntaments i autonomies de la iniciativa en la regulació de les manifestacions del patrimoni cultural propi".
Una vegada la Mesa del Congrés admeti a trmit la proposició, disposaran de nou mesos de termini per reunir un total de 500.000 signatures amb la finalitat de que es pugui iniciar la seva tramitació en la Cambra baixa.
La Comissió Promotora, formada per representants d'organitzacions i persones animalistes, volen registrar aquesta iniciativa només comenar la legislatura amb la finalitat de "assegurar que sigui votada abans que aquesta acabi, i explicar així amb la possibilitat d'una majoria parlamentria que la recolzi".
Des de la Comissió Promotora asseguren que s'han complert deu anys després que la tauromquia fos declarada Patrimoni Cultural, i, que malgrat aix, el nombre de corregudes de toros i altres festejos "no ha fet més que disminuir".
Segons l'Anuari d'Estadístiques Culturals del Ministeri de Cultura, la quantitat de celebracions taurines a les places es va reduir a la meitat en deu anys, passant de 2.684 en 2009 a 1.425 en 2019, tot i haver estat declarada la tauromquia com a patrimoni cultural en 2013, segons adverteixen aquestes organitzacions.
En la mateixa línia, recorden que l'enquesta de població (16.000 entrevistats) que va oferir el Ministeri de Cultura, període 2018-2019, sobre hbits i prctiques culturals dels espanyols, indicava el "escs inters dels ciutadans pels festejos taurins", segons recorden els impulsors de la proposta, que destaquen que el 8% d'ells va acudir a algun festeig taurí i solament el 5,8% va assistir a un festeig en plaa. D'aquests últims, el 19,6% ho va fer gratis i el 5% amb descompte.
Els impulsors d'aquesta iniciativa subratllen que després dels anys de la pandmia (2020-2021), en 2022, es va produir un lleu repunt en el nombre de festejos en plaa que, asseguren, va ser conjuntural: "excés d'animals en les ramaderies (als quals calia donar sortida amb abaratiment d'aquests) i baixada dels salaris dels professionals taurins".
"En 2023, i a falta de conixer les estadístiques oficials que publiqui el Ministeri de Cultura, les dades disponibles fins al moment (extrets de mitjans taurins) semblen indicar que el nombre de festejos en plaa ha tornat a la seva línia descendent", conclouen.