Actualitzat 15/10/2021 13:14

Ángel Simón (Agbar) reclama a les administracions més governança en el sector de l'aigua

El president d'Agbar, Ángel Simón, durant la seva intervenció
EUROPA PRESS

Explica que el sector compta amb la tecnologia i la capacitat de gestió necessàries

BARCELONA, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

El president d'Agbar, Ángel Simón, ha reclamat a les administracions una governança més significativa en el sector de l'aigua per poder fer front a la creixent escassetat que augura que hi haurà.

Ho ha dit aquest divendres en una xerrada organitzada per l'Associació Espanyola de Directius (AED) sobre els aspectes i desafiaments econòmics, mediambientals i socials i culturals relacionats amb l'aigua, en la qual també ha participat el president de la Confederació Canària d'Empresaris, Agustín Manrique de Lara.

Simón ha explicat que el sector té tres eines per solucionar l'escassetat de l'aigua: tecnologia, governança i capacitat de gestió. "Tenim tecnologia per portar aigua en quantitat i qualitat a qualsevol banda i tenim la capacitat de gestió", ha apuntat.

Ha defensat que falta la governança, és a dir, la capacitat de "cooperar per resoldre els problemes que comporta el canvi climàtic i l'escassetat d'aigua", que ha predit que es donarà en la majoria de sectors econòmics, especialment l'agricultura.

Ha assenyalat que no es demana més inversió en el sector, ja que "de diners, n'hi ha, i molts, al món", però que sí que cal resoldre els problemes de governança perquè la inversió hi arribi.

PREU DE LA LLUM

Simón ha demanat el desenvolupament d'un model energètic europeu que defineixi "el pes de les diferents fonts d'energia i el preu d'aquestes fonts" per fer front a l'augment del preu de l'energia.

Ha recordat que en fins al 60% del preu del rebut de la llum són impostos i que en el de l'aigua arriben al 50%, i que si es retiressin aquests impostos, s'assoliria una rebaixa del rebut de la meitat.

Ha admès que l'escalada de preus tindrà un impacte "directe" en el servei d'Agbar, ja que l'energia suposa entre el 15% i el 20% de les despeses d'una explotació hidràulica i que aquest fet tindrà afectació en el rebut.

SINGULARITAT DE LES CANÀRIES

Simón ha fet referència a la singularitat de les Canàries com a territori i que s'han de preparar projectes relacionats amb els fons Next Generation "diferencials als de la Península".

Així, si a la Península es parla de projectes relacionats amb les bateries elèctriques i els vehicles, a les Canàries s'ha de "parlar de projectes que tinguin impacte en la biodiversitat i el territori" amb la finalitat de garantir que els 16 o 17 milions de turistes que rebia abans de la pandèmia, tornin.

Ha apuntat que quan es defineixi el repartiment dels fons entre territoris "seria un bon moment per canviar determinades distorsions que hi ha hagut durant el temps" i que s'aporti més a territoris com les Canàries.

Ha assegurat que a Madrid "no s'entén gens" la singularitat de les Canàries i ha demanat que els empresaris i treballadors canaris facin una feina d'explicació i que, textualment, es prodiguin més a Madrid.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés