Actualitzat 23/07/2014 13:36

Ángel de la Fuente advoca per reformar el sistema de finançament perquè no hi ha igualtat entre regions

Ángel de la Fuente en el Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas
EUROPA PRESS

Rebutja un pacte fiscal per a Catalunya perquè també el demanarien altres CA "riques"

MADRID, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

El professor Ángel de la Fuente, un dels integrants del grup d'experts als quals el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va encarregar el càlcul de les balances fiscals, considera que l'actual sistema de finançament és "molt dolent" i hauria de ser reformat perquè no respecta el principi d'igualtat entre totes les regions.

En la roda de premsa en què ha presentat el resultat dels comptes públics territorialitzats, De la Fuente ha demanat deslligar aquest balanç del sistema de finançament i ha explicat que només un 17% o un 18% del saldo fiscal positiu o negatiu és atribuïble al finançament autonòmic.

Tot i això, ha reconegut que continuen sent xifres "preocupants" perquè reflecteixen diferències de fins a 30 punts entre comunitats autònomes.

"Si volem que els ciutadans tinguin dret i accés a serveis semblants a tot Espanya, el finançament autonòmic hauria de ser més uniforme del que és", i ha deixat clar que aquesta és la seva posició personal i no té res a veure amb el Ministeri d'Hisenda.

El professor del CSIC ha insistit que no existeix el grau d'igualtat "desitjable" en l'accés als serveis públics entre regions, una desigualtat que augmenta si s'inclou les dues autonomies amb règims forals, el País Basc i Navarra.

I considera que autonomies com Catalunya o Madrid tenen raó en demanar una reforma del sistema de finançament perquè és "dolent", però no perquè siguin les més perjudicades.

En aquest sentit, ha analitzat el sistema de les dues regions forals i ha explicat que, segons ell, el problema no és tant el seu règim fiscal propi sinó el mètode de càlcul de la quota.

"N'hi hauria prou amb aplicar la llei del conveni i establir uns criteris raonables per calcular la quota", ha assenyalat.

SISTEMA TRANSITORI

Tot i això, ha rebutjat la possibilitat que es pogués pactar un sistema semblant amb Catalunya, ja que considera que després ho demanarien també la Comunitat de Madrid i la resta de regions "riques".

"Si els rics demanen quedar-se cadascú amb els seus diners, no hi ha ningú que aporti a la caixa comuna", ha avisat, reconeixent que això és "molt difícil d'acceptar".

Per Ángel de la Fuente, la solució passaria per l'establiment d'un sistema "transitori" que ajudi a reduir les diferències entre autonomies.

El mecanisme seria l'inici d'un camí "gradual" per no reduir a ningú el seu pressupost de manera dràstica, de manera que durant un període de temps "els que estan pitjor creixin una mica més de la mitjana i els que millor, una mica menys".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés