Actualitzat 28/05/2015 16:07

Andreu investigarà Boko Haram per "persecució i coacció" a una monja espanyola

Milicianos Boko Haram
Foto: AMNISTÍA INTERNACIONAL

MADRID, 28 Maig (EUROPA PRESS) -  

 El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu investigarà el líder del grup terrorista jihadista Boko Haram, Abubakar Shekau, per la "persecució i coacció" que hauria patit una monja espanyola durant una ofensiva del grup que es va produir a Nigèria el mes de març del 2013.

   Així consta en una sentència en el qual el magistrat admet a tràmit la querella presentada per la fiscal Dolores Delgado, a partir d'una denúncia interposada el novembre passat per l'exjutge Baltasar Garzón en nom de la seva fundació internacional, per l'existència entre les víctimes d'una religiosa que es trobava el 22 de març del 2013 a la localitat nigeriana de Ganye.

   El magistrat, que prendrà declaració a la testimoni, atribueix a Shekau els delictes de terrorisme i lesa humanitat, que la Fiscalia va substanciar en els segrestos i agressions sexuals que l'organització desenvolupa "de manera sistemàtica" des de la seva creació el 2002. Segons les dades de la Fiscalia, Boko Haram ha assassinat més de 12.000 persones i ha ferit 8.000 més els últims cinc anys.

COMPLEIX ELS REQUISITS

   El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 també sol·licita a Interpol que elabori un informe sobre l'organització terrorista i que s'incorporin a les actuacions els informes que les Nacions Unides i Human Right Watch relatius a aquest grup, les seves accions i les seves víctimes.

   En concret, l'instructor justifica que l'Audiència Nacional és competent per perseguir aquests fets perquè es compleixen tots els requisits establerts per l'última reforma de la justícia universal, en existir una víctima que tenia nacionalitat espanyola "en el moment de la comissió dels fets" i interposar la Fiscalia la querella que comença el procediment.

   A això afegeix que ni l'Estat en el qual es van cometre els presumptes delictes ni cap altre ha obert investigacions judicials per perseguir aquests fets, tal com van confirmar Eurojust, el Tribunal Penal Internacional i l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

   La religiosa espanyola va haver de ser rescatada "quan es trobava amagada" i va ser "evacuada" pel personal dels serveis d'intel·ligència del país pel "manifest risc" que existia per a la seva "integritat i llibertat", segons consta a l'escrit del Ministeri Públic.

   La querella situa aquest fet criminal en "un context generalitzat d'actuacions delictives de naturalesa terrorista que està portant a terme l'esmentada organització jihadista de manera sistemàtica contra persones i col·lectius, consistents en assassinats, segrestos, detencions il·legals, agressions sexuals i altres atacs contra la llibertat i indemnitat sexual, tortures i tràfic d'éssers humans".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés