Publicat 16/7/2020 17:36:58 +02:00CET

Andorra es vol integrar dins el grup que lidera el Benelux en el comitè executiu de l'FMI

Compareixença del ministre andorrà de Finances Eric Jover al Parlament
EUROPA PRESS

El PS demana que es faci una consulta a la ciutadania per ratificar l'adhesió

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 16 jul. (EUROPA PRESS) -

Andorra es vol integrar dins la circumscripció que lideren Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg en el comitè executiu del Fons Monetari Internacional (FMI), segons ha exposat el ministre de Finances, Eric Jover, als membres de la comissió legislativa de finances i pressupost en seu parlamentària.

Jover ha defensat la voluntat d'integrar-se dins el grup perquè Andorra pugui tenir veu en l'òrgan executiu de la institució financera i beneficiar-se dels recursos d'assistència tècnica i formació que disposen les circumscripcions.

El ministre de Finances ha explicat que s'ha optat pel grup que lideren Bèlgica i el Països Baixos per les similituds financeres i la voluntat dels líders "que els països petits comptin".

A més, aquesta circumscripció ha estat molt proactiva en l'acompanyament d'Andorra i té diferents elements que fan sentir el país "a gust en aquest grup", ha manifestat Jover.

Abans de prendre la decisió, es va estudiar la possibilitat d'integrar-se amb els països veïns, però França no té grup dins l'FMI i Espanya s'hi integra amb països d'Iberoamèrica amb qui, malgrat tenir-hi molt en comú, en l'àmbit financer "les problemàtiques estan allunyades", ha defensat el titular de Finances.

En la circumscripció que lidera el Benelux també s'integren països com Israel, Bulgària, Armènia, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia i Montenegro, entre d'altres.

AVANTATGES D'ENTRAR DINS L'FMI

Jover ha explicat als consellers generals --parlamentaris-- com s'estructura la quota: de 101,6 milions d'euros, dels quals només es bloquejarien 266.000 en comptes a Andorra i es pagarien prop de 4.677 euros anuals del cost financer d'utilitzar la borsa que atorga el mateix FMI per participar del departament de drets especials de gir.

El titular de la cartera de Finances també ha exposat els principals avantatges de formar part de la institució financera: a nivell de formació i assistència tècnica, a nivell de prestigi i reputació del país i per la possibilitat d'accedir a finançament en cas d'emergència.

En aquest últim sentit, Jover ha exposat que entre els països que no formen part de l'FMI hi ha Mònaco i Liechtenstein --que es considera que tenen una situació econòmica i financera molt diferent a Andorra, que compten amb acords d'últim pagador amb el banc central de França i Suïssa respectivament--, Cuba i Corea del Nord.

Així mateix, relacionat amb la reputació, Jover ha recordat que les agències de ràting han insistit a Andorra que entrar dins l'FMI ajudaria a millorar la qualificació del país: en la situació que ha deixat la covid-19, espera que entrar-hi serveixi per no veure degradada la qualificació andorrana.

En aquest punt, el ministre de Finances ha exposat que els càlculs que han fet experts i la banca andorrana preveuen que les despeses financeres derivades d'una degradació del ràting del país oscil·larien entre els 4 i els 7,5 milions d'euros, tenint en compte que el volum total del deute del país ronda els 1.000 milions.

Jover ha manifestat que "aquest estalvi permet desenvolupar ajuts socials, i en moments com el d'ara, amb un pressupost molt tensionat, és un element molt important".

LES OPINIONS DELS GRUPS PARLAMENTARIS

El ministre de Finances ha demanat complicitat als parlamentaris per poder aprovar l'adhesió a l'FMI abans del 17 d'octubre, quan se celebrarà una assemblea general de la institució i que permetria integrar Andorra en la circumscripció des del primer moment, perquè si no hauria d'esperar dos anys per tenir veu en el comitè executiu.

Els grups parlamentaris que fan costat al Govern s'han mostrat predisposats i han defensat la necessitat d'integrar-se dins l'FMI i de disposar d'"aquesta xarxa de seguretat" en cas d'emergència, com ha expressat el mateix ministre.

Pel costat de l'oposició, el grup parlamentari de Terceravia s'ha mostrat favorable a l'acord, tot i que demana disposar de la documentació per poder afinar la seva posició.

El president d'aquest grup, Josep Pintat, ha posat en dubte que la part de la quota en forma d'aval o de compromís de pagament no s'hagi de comptabilitzar en els estats financers del país.

Per part del grup parlamentari socialdemòcrata, el seu president, Pere López, ha criticat que es demani el procés d'urgència per tramitar la llei d'acompanyament i del conveni de ratificació quan no s'ha facilitat la documentació.

Així mateix, el conseller general socialdemòcrata Roger Padreny ha valorat que la decisió d'adherir-se a l'FMI "afecta la sobirania" del país, per la qual cosa considera necessària una consulta a la ciutadania.