Publicat 15/09/2021 17:18CET

Andorra vol implementar la taxa turística durant el 2022

El cap de govern d'Andorra, Xavier Espot
CLGC

El cap de govern anuncia una reforma fiscal en el Debat d'Orientació Política

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 15 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra té la intenció d'implementar un impost sobre les estades en allotjaments turístics, més conegut com taxa turística, durant el 2022.

Així ho ha anunciat el cap de govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció inicial del Debat d'Orientació Política que ha començat aquest dimecres i que continuarà dijous amb la intervenció dels diferents grups parlamentaris.

La taxa turística serà un impost finalista, "que ha de servir per finançar projectes que contribueixin a millorar la qualitat dels serveis turístics, desestacionalitzar l'afluència de visitants, diversificar l'oferta del país i maximitzar l'experiència positiva dels clients", ha manifestat Espot.

Així, una part del que es recapti per aquest concepte s'invertirà en el finançament d'un edifici multifuncional, que "serveixi per posicionar Andorra com una destinació de congressos, esdeveniments i espectacles".

La taxa turística és un dels dos nous impostos que s'integren en la reforma fiscal en què treballa l'executiu, que també preveu la reforma del marc impositiu directe.

L'altre nou impost és la taxa verda sobre els hidrocarburs, que també té caràcter finalista i la recaptació de com s'invertirà en millores a la xarxa de transport públic i el foment d'una mobilitat sostenible.

FISCALITAT MODERADA I EQUITATIVA

"És obvi i a ningú no se li escapa que el Govern, en els pròxims anys, necessitarà recaptar més diners", ha manifestat Espot després d'exposar l'esforç que ha fet per reduir l'impacte de la crisi causada per l'emergència sanitària de la covid-19.

El cap de govern ha reiterat que l'Estat ha pogut "fer un sobreesforç" perquè havia estalviat abans i es tenia un nivell d'endeutament moderat, del 34% del PIB.

D'aquesta manera, i apel·lant a la mateixa autorresponsabilitat a la qual s'ha recorregut al llarg de l'emergència sanitària, Espot ha defensat que cal tornar a l'equilibri pressupostari "tan aviat com sigui possible".

Per incrementar la capacitat recaptatòria, a part dels dos impostos finalistes, l'executiu entrarà pròximament a tràmit parlamentari una reforma de la imposició directa.

Aquesta reforma afectarà especialment l'impost sobre societats i el de plusvàlues immobiliàries i revisarà el règim de deduccions, "per garantir que les empreses que guanyen diners contribueixen de manera efectiva --dins uns mínims al sosteniment de les finances públiques".

Espot ha assegurat que la voluntat del Govern i dels grups parlamentaris que el defensen --Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos-- "és mantenir Andorra com un país de fiscalitat moderada".

ACORD D'ASSOCIACIÓ AMB LA UE

Pel que fa a la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea, el cap de govern ha manifestat que "els pròxims mesos seran essencials en l'avanç de les negociacions", coincidint amb la presidència francesa del Consell d'Europa el primer semestre de l'any vinent.

Per Espot, aquest acord serà necessari per al procés de diversificació econòmica: "No n'hi haurà prou amb l'associació amb Europa per diversificar l'economia, però sense aquesta associació, la diversificació serà molt difícil o pràcticament impossible".

Així mateix, ha valorat que la qüestió de l'acord d'associació "cal encarar-la amb una visió a llarg termini i amb una dosi important de generositat i perspectiva".

GRIFOLS, HABITATGE, PENSIONS

El cap de govern ha defensat la "importància estratègica de primer ordre" que té el projecte de Centre de Recerca Immunològica de la farmacèutica Grifols per a Andorra.

"Es tracta d'una multinacional d'un prestigi indiscutible, d'una iniciativa amb un alt valor afegit, amb un potencial d'innovació i de generar sinergies innegable, focalitzat en un àrea que des del punt de vista de la recerca representa el futur i que pertany a un sector fins ara absent al país", ha manifestat.

Espot també ha tractat la problemàtica de l'accés a l'habitatge que té el país i ha anunciat que el Fons d'Habitatge, que es constituirà "en les pròximes setmanes", comptarà amb una dotació d'inici de més de 10 milions d'euros.

En aquest mateix punt, ha valorat que el de l'habitatge és un problema complex i de solucions lentes, per la qual cosa s'haurà de mantenir la pròrroga forçosa dels lloguers mentre les polítiques d'habitatge que s'han posat en pràctica no donin els seus fruits.

Quant al nivell de vida, el cap de govern ha assegurat que continuaran apujant el salari mínim i les pensions contributives més baixes "per sobre de l'IPC, per arribar progressivament al 60% del salari mitjà, tal com marca la Carta Social Europea".

En relació amb aquest punt, Espot ha celebrat la creació dels grups parlamentaris d'una comissió d'estudi sobre la sostenibilitat del sistema de pensions i ha expressat l'aposta per una "combinació de sostenibilitat social i sostenibilitat econòmica".

Així, mentre l'Estat ha de garantir una "vellesa digna i la càrrega social que es deriva d'aquest sistema no pot comprometre el desenvolupament econòmic", ha explicat el cap de govern.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés